Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkmassor har samlats utanför katedralen

Fransmän sörjer utanför kyrkan. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron ställer in sitt planerade tal till nationen. Foto: IAN LANGSDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Katedralen Notre-Dame brinner kraftigt på måndagen. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

Den kraftiga branden i Notre-Dame i Paris har fått landets president Emmanuel Macron att ställa in sitt planerade till till nationen. 

I talet skulle han svara på Gula västarnas protester. 

”Tankar till alla katoliker och alla fransmän. Som alla våra landsmän är jag ledsen att i kväll se denna del av oss brinna”, skriver presidenten på Twitter. 

Samtidigt har folkmassor tagit sig till platsen där de sörjer branden. 

På måndagseftermiddagen rasar en stor brand i Notre-Dame i Paris, en av världens mest besökta byggnader. 

På bara en halv timme fylldes den vänstra stranden, Rive Gauche med folk. En tjock folkmassa som sträckte sig ända till den så kallade Friarudden och nästan bort till kärleksbron Pont Neuf.

Men stämningen var tryckt. Få talade med hög röst. Många viskade i örat på varandra, andra grät öppet. Det kändes som om parisarna – de boende och de tillfälliga – alla hade samlats till en begravning av en stor dam.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Intill polisavspärrningen vid Saint-Micheltorget i Latinkvarteren stämde en röst spontant upp med en psalm till Sankta Marias ära. En, två, tre och snart var det en hel grupp av troende fransmän som sjöng lågmält namnet som givits till den brinnande katedralen. Lågorna lyste upp med ett röd-orange ljus i himlen.

Dominique Sisso gick till mässan med väninna

En stickande rök gick ned i lungorna på alla närvarande.

Dominique Sisso, 53, är inte vidare religiös men hon hade ändå gått till mässan i Notre-Dame med en väninna:

– Vi kom in vid klockan 18.40. Redan då hade ett larm utlösts och det verkade inte säkert att vi skulle komma in. Men det gjorde vi alla fall. Det verkade inte vara så farligt, antog jag.

–Prästen höll en mässa om de fattiga i samhället. Det var inte så mycket folk på mässan. Jag menar det var inte smockfullt. Men plötsligt började vakterna ropa: Ut, Ut, Alla! Fort!

– Då gick allting väldigt snabbt. Ingen sa vad det gällde men vi kom ut väldigt fort och då såg vi röken och vad som höll på att hända.

– Jag hann inte ens bli rädd. Fast jag får väl se hur det går med sömnen i natt…

Héloise Bella, 24, konsult, Paris:”Jag bor precis bredvid. Det är en magnifik byggnad som jag har minnen av. Men framför allt har den en historia som bär hela Paris och utöver det. Jag är inte religiös, men den är så mycket mer än en religiös byggnad. Det är fruktansvärt!”Foto: Magnus Falkehed
Frédéric Gaillard, 51, ingenjör, Paris:”Den här byggnaden är Paris, själva centrum av Paris. Det är tragiskt. De hade skyltar inne i katedralen som varnade för brandrisken. Det var ju därför som de hade påbörjat renoveringen. Byggnaden har ju genomlevt allt. Den har skotthåll i väggarna från Ockupationen och har sett kungar krönas – till och med en engelsk kung”. Foto: Magnus Falkehed
Diane Madi, 44, egen företagare, Rouen”Notre-Dame är vårt kulturarv! Det är en symbol för Paris och för tusen år av vår historia! Det är beklämmande om det ska sluta så här. Den har ju överlevt så mycket. Man känner sig liten framnför Notre-Dame”. Foto: Magnus Falkehed
Maria Pereira, 53, socialassistent, Paris”Den här byggnaden tillhör alla! Det är nästan ofattbart hur mycket historia som finns i den. Jag känner mig verkligen bedrövad. Jag tror att vi alla har någon form av relation till den, oavsett om man troende eller inte”. Foto: Magnus Falkehed
Dominique Sisso, 53, offentliganställd, Ivry:”Det är en tragedi för Paris och för hela världen! Jag var själv inne i katedralen när vi fick utrymmas. Fort! Fort, Ut!, sade vakterna. Prästen höll en mässa om de fattiga i samhället. Och så händer det här! Men jag blev inte ens rädd. Allt gick så fort… Då hade ändå ett larm gått innan vi kom in”. Foto: Magnus Falkehed

Flera ledare har också uttryckt sin bestörtning över branden i den historiska byggnaden, däribland USA:s president Donald Trump och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. 

Presidenten har ställt in tal till nationen 

Frankrikes president Emmanuel Macron hade förinspelat ett tal till nationen som skulle sändas i fransk tv på måndagskvällen – men talet har skjutits upp. 

I talet förväntades Emmanuel Macron att svara på Gula västarnas protester. 

Rörelsen Gula västarna har runtom i Frankrike demonstrerat mot Macrons politik sedan i november. 

I det förinspelade talet skulle Emmanuel Macron presentera sin plan för hur den franska regeringen ska möta Gula västarnas klagomål, skriver AP.  

Rörelsen tog fart efter missnöje över bland annat skattehöjningar för bensin och diesel i landet och växte till en gigantisk nationell proteströrelse. 

Under månader har de organiserat massiva, och ofta våldsamma, protester i landet. 

Macron: En del av oss brinner 

President Macron lämnade Elysée-palatset vid 20.15-tiden för att åka till katedralen.

”Tankar till alla katoliker och alla fransmän. Som alla våra landsmän är jag ledsen att i kväll se denna del av oss brinna”, skriver presidenten på Twitter. 

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1117851407644684288

Också premiärminister Edouard Philippe och generalsekreteraren för Macrons parti väntas anlända till Notre-Dame under måndagskvällen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.