Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Macron satsar på kärnkraft – vill bygga ”minireaktorer”

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Kärnkraft. Genrebild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron.
Foto: GAILLARD ROMAIN/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/GAILLARD ROMAIN/POOL/ABACA

Frankrikes president Emmanuel Macron har svängt om rejält i kärnkraftsfrågan.

Bland annat för klimatets skull.

Nu vill han bygga sex nya minireaktorer i landet som redan till 70 procent får sin energi från kärnkraft.

Frankrike är tillsammans med Tyskland de två viktigaste länderna i EU. Men när det gäller energipolitiken så är de två på rejäl kollisionskurs.

Inget EU-land har satsat så mycket på förnybara energikällor - vind och sol - som Tyskland. Samtidigt ska landets sista kärnkraftverks stängas nästa år.

Men Tyskland har fått rejäla problem i år då vinden i norra Europa blåst cirka 15 procent mindre än normalt. Samtidigt har priserna för naturgas stigit kraftigt och Tyskland får bland annat ta till kol för att producera sin energi.

Det är inte så bra för klimatet. Och Tyskland har redan i normala tider ungefär dubbelt så höga utsläpp av koldioxid per invånare som Frankrike.

Det beror delvis på kärnkraften. Frankrike producerar hela 70 procent av sin energi med hjälp av kärnkraft. Och Frankrikes president Emmanuel Macron leder nu ett försök att få EU att klassificera även kärnkraft som grön teknologi.

Vill att kärnkraft ska räknas som klimatmässigt

Kärnkraftverk producerar el utan att släppa ut koldioxid och kan vara i drift oavsett väder. Frankrike har därför tillsammans med nio andra länder - främst östeuropeiska - vänt sig till EU-kommissionen och vill att investeringar i kärnkraft också ska räknas som klimatmässigt hållbara.

Så här skriver länderna bland annat:

”Kärnkraft borde räknas på samma sätt som andra energikällor med låga koldioxidutsläpp. Det finns inga vetenskapligt baserade bevis för att kärnkraft är mindre klimatvänliga än källor med litet kolinnehåll eller förnybara energikällor”.

Tyskland är föga förvånande emot. Det är länder som Italien och Österrike också. De pekar bland annat på problem med slutförvaringen av kärnbränslet och risken för allvarliga olyckor.

Emmanuel Macron var själv skeptisk till kärnkraft när han blev vald till president 2017 och han lovade då att stänga 14 av landets reaktorer och att kärnkraften år 2035 bara skulle stå för 50 procent av landets energiproduktion.

Men nu har han ändrat sig. I Frankrike är det främst vänstern som är emot kärnkraft, medan högern är för.

Förslaget: Sex ”mini-reaktorer”

I ett tal i veckan om franska investeringar så föreslog Macron att sex ”mini-reaktorer” ska byggas. Sådana är under utveckling i bland annat USA och Kina. De producerar inte lika mycket el som normala kärnkraftverk, men avfallsproblemet är också mindre.

Emmanuel Macron väntas ställa upp för omval i nästa års presidentval och många av hans konkurrenter på högerkanten har redan uttryckt sitt stöd för kärnkraft. 

Center-höger kandidaten Valérie Pécresse lovar att riva upp ett beslut att stänga tolv reaktorer och även beordra byggandet av sex nya. Eric Zemmour - han står till höger om Marine Le Pen - vill också satsa på kärnkraft och skrev nyligen i Le Point.

”Jag vill inte att vårt land förlorar sin energi suveränitet genom att kopiera den absurda energiomställningen som Tyskland genomför”.

Det finns också en omsvängning i opinionen även om 63 procent av fransmännen i en färsk mätning för Odoxa är för vindkraft, mot 51 procent som är för kärnkraft. Men stödet för kärnkraft har ökat med 17 procent på två år, medan stödet för vindkraft minskat med samma siffra. 

Kärnkraft ses i mätningen, enligt Financial Times, som mindre dyrt än vind och anses ha mindre skadlig påverkan på landskapet. 

De kraftigt höjda elpriserna kan säkerligen ha bidragit. Även i Frankrike har priset gått upp, men det beror främst på att landet deltar i den europeiska prismekanismen som delvis följer priset på naturgas.

Franska hushåll och den franska industrin har i många år betalt mindre för el än vad grannarna i länder som Tyskland, Italien och Spanien gör. Det är främst tack vare kärnkraften, säger anhängarna.

International Energy Agency varnar inför det stundande klimattoppmötet i Glasgow att investeringar i grön energi måste tredubblas det kommande decenniet om klimatmålen ska nås.

Emmanuel Macron ser det som en bekräftelse på att kärnkraften måste bli en del av lösningen.

Se mer

75 procent av Frankrikes el kommer från kärnkraften i dag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.