Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Macron om mötet med Biden: ”USA är definitivt tillbaka”

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet.
Emmanuel Macron hyllade Biden efter mötet på tu man hand.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden har hävdat att ”USA är tillbaka ”. Nu får han medhåll.
Foto: LEON NEAL / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har övertygat Emmanuel Macron.

USA är ”definitivt” tillbaka med sina allierade.

Den franska presidenten öste lovord över sin amerikanska kollega när de träffades vid strandkanten i brittiska Cornwall.

USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron har funnit varandra under G7-mötet. På lördagen höll de ett möte vid strandkanten i Cornwall, där de diskuterade allt från coronapandemin till antiterror och Nato. 

– Vi har många utmaningar. Vi måste hantera pandemin, vi har klimatkrisen... Vad vi behöver är samarbete och jag tycker att det är fantastiskt att ha en amerikansk president som är en del av klubben och som är beredd att samarbeta, sa Macron till den samlade pressen och vände sig till Biden:

– Jag tycker att du visar upp att ledarskap är partnerskap.

Biden nickade, höll med och sa att han har sagt det många gånger tidigare: USA är tillbaka. När ABC News Karen Travers frågade om Biden lyckats övertyga övriga allierade om att USA är tillbaka passade Biden frågan vidare till sin franska kollega. 

– Ja, definitivt, svarade Macron.

Även Biden uttryckte sin glädje över mötet med den franska presidenten.

– Solen skiner, vi är på den här stranden. Jag mår bra. Och jag är med Frankrikes president, det får mig att må ännu bättre.

Hyllades även av Boris Johnson

Macrons ord kommer bara ett par dagar efter det att den brittiska premiärministern Boris Johnson också hyllat Biden för hans samarbetsvillighet med orden ”det är en frisk fläkt”. Varken Macron eller Johnson nämnde Bidens företrädare Donald Trump vid namn, men parallellen de båda dragit har varit tydlig. 

Efter mötet med Macron träffades även Biden och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tu man hand. Vad som avhandlades på deras möte är inte känt. Däremot kommer Angela Merkel att besöka Biden i Washington i juli.

Drottningens svar river ner skratt

Tårtceremoni innan mötet med världsledarna på G7-mötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.