Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macron om handslaget: "Sanningens ögonblick"

Handslaget mellan Donald Trump och Emmanuel Macron har fått stor uppmärksamhet. Foto: PETER DEJONG/POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Macron bekräftar nu att det inte var ett vanligt handslag som världen fick bevittna. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Att skaka hand har blivit en styrkemätning i Donald Trumps värld.

Men sist var det Frankrikes president Emmanuel Macron som såg ut att vinna matchen.

– Det var ett sanningens ögonblick, säger Macron nu om den uppmärksammade handskakningen.

USA:s president Donald Trump har flera gånger fått uppmärksamhet för sitt hårdhänta sätt att skaka hand. Filmen när han vägrade släppa Japans premiärminister Shinzo Abe blev en viral succé som det skämtades om i en rad amerikanska talk shows. Men även vicepresidenten Mike Pence och Trumps val av domare till Högsta domstolen Neil Gorsuch har fått känna av Trumps hårda nypor – och hur han tycks rycka i handen på den han hälsar på.

Under Trumps första utlandsresa förra veckan var det flera världsledare som för första gången skulle få hälsa på USA:s president – och en som tycktes ha laddat lite extra var Frankrikes nyvalda president Emmanuel Macron.

Reporter på plats: "Knogarna vitnade"

När de båda presidenterna greppade varandras hand under ett möte i Bryssel i torsdags var det som att hela världen stod på spel, rapporterar CNN.

Washington Posts reporter skrev senare att de skakade varandras händer till knogarna vitnade:

– De skakade hand under en utdraget lång stund. Båda presidenterna greppade den andres hand med stor intensitet, deras knogar vitnade och de pressade ihop käkarna och spände ansiktena.

Macron bekräftar nu att det inte var ett vanligt handslag som världen fick bevittna. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Reportern Steve Holland som bevakar Vita huset för nyhetsbyrån Reuters twittrade att det såg ut som att Trump "ville ha sin hand tillbaka".

Många gjorde sig lustiga och över de ingående rapporteringarna och menade att de var överdrivna, men nu bekräftar Macron att det inte var ett vanligt handslag världen fick se. I en intervju med Journal du Dimanche som publicerades söndag säger Macron att det "inte var oskyldigt":

– Mitt handslag med honom, det var inte oskyldigt. Det är inte politikens ”alfa och omega”, men det var ett sanningens ögonblick, säger han enligt tidningen.