Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron och hustruns osannolika kärlekshistoria

Macron och hustrun träffades när hon var hans teaterlärare på gymnasietFoto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Macron har en stor ledning inför den andra omgången i franska valetFoto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOPHE ENA

Brigitte Trogneux är favorittippad att bli Frankrikes första dam efter presidentvalet.

Hon är 24 år äldre än maken Emmanuel Macron - och var hans teaterlärare redan på gymnasiet.

– Vid 17 års ålder sa Emmanuel till mig: "Vad du än gör så kommer jag att gifta mig med dig!", har hustrun sagt.

Vid en valseger väntas hon, till skillnad från sina företrädare, få en plats vid bordet där presidentpolitiken sätts.

Hon kan bli Frankrikes nästa presidenthustru

Namn: Brigitte Trogneux

Ålder: 64

Yrke: Gymnasielärare

Familj: Maken Emmanuel Macron, 39, högaktuell som favoritkandidat i franska presidentvalet.

Från ett tidigare äktenskap har hon tre barn - sonen Sebastien, 42 samt döttrarna Laurence, 40, och Tiphane, 30. Hon har sju barnbarn som Emmanuel Macron betecknar som sina egna.

När det stod klart att favorittippade Emmanuel Macron hade avancerat till den andra omgången i det franska presidentvalet höll han ett tal från sin valvaka. Talet avslutades med en kyss mellan honom och hustrun Brigitte Trogneux inför jublande supportrar.

39-årige Macron har nu goda chanser att bli Frankrikes yngste president genom tiderna. Desto mer erfaren är hustrun som tidigare den här månaden fyllde 64.

Trots den märkbara åldersskillnaden så har hustrun funnits i Macrons liv länge, rapporterar Daily Mail.

De två träffades redan under presidentkandidatens gymnasietid, när han som 15-åring hade Brigitte Trogneux som litteratur- och teaterlärare.

– Vid 17 års ålder sa Emmanuel till mig: "Vad du än gör så kommer jag att gifta mig med dig!", sa Brigitte Trogneux till tidningen Paris Match förra året.

Deras förhållande inleddes när Macron som 18-åring spelade roller i pjäser som Brigitte Trogneux satte upp på en privat jesuitskola i Amiens i norra Frankrike.

Hon är 24 år äldre än maken Emmanuel Macron - och var hans teaterlärare redan på gymnasiet.Foto: Eric Feferberg / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Macron och Le Pen vidare till andra omgången

 

Lämnade maken för unge Macron

På den tiden var Trogneux en gift trebarnsmamma.

– Lite åt gången bröt han ned mitt motstånd på ett obeskrivligt sätt, tålmodigt. Han var ingen tonåring. Han lärde känna andra vuxna som deras like, har Brigitte Trogneux sagt i en tv-dokumentär.

Deras vägar skildes åt när Macron flyttade till Paris för att läsa sitt sista gymnasieår.

– Vi ringde varandra hela tiden. Det blev timmar och åter timmar i telefon, har Macron sagt.

Så småningom skilde sig Brigitte Trogneux och flyttade till Paris för att leva med Emmanuel Macron. Paret gifte sig 2007.

Segerkyss i natt.Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

 

KRÖNIKA: Emmanuel Macron får sin drömfinal

 

Tar en mer aktiv roll än rivalerna

Om Emmanuel Macron, som opinionsmätningarna förutspår, vinner valet träder Brigitte Trogneux in i rollen som landets första dam. Rollen är högst informell och nämns inte någonstans i fransk lagstiftning.

Historiskt sett har hustrun till Frankrikes ledare levt ett liv i skymundan. I sällskap med den skaran sticker Brigitte Trogneux ut. Hon har tagit en mer aktiv roll i sin makes kampanj, jämfört med rivalerna, och har ständigt funnit vid hans sida under valspurten.

– Jag gömmer henne inte. Hon finns i mitt liv, och hon har alltid funnits där, sa Macron i fransk tv tidigare i veckan.

Enligt Alexis Kohler, stabschef åt Macron under tiden som finansminister, har Trogneux närvarat vid agendamöten och förväntas ta en aktiv roll även som presidenthustru.

Tidningen Paris match omslag, under 2016.

Syns återkommande på förstasidorna

Att det finns en roll för Trogneux i en administration har även Macron uttalat sig om:

– Om jag blir vald - nej förlåt, när vi blir valda - så kommer hon att vara där, med en roll och en plats. Jag är skyldig henne mycket. Hon har hjälpt mig att bli den jag är, sa Macron till Bloomberg i början av mars.

Den stora exponeringen i kombination med den osannolika kärlekshistorian har lett till att Trogneux har slagit igenom medialt. I början av april, innan den absoluta slutspurten av valet, hade hon och maken Emmanuel Macron varit på slagkraftiga tidningen Paris Matchs omslag fyra gånger. På framsidan av kändistidningen VSD hade paret då synts tio gånger.

Kärleksgroll har satt fruar i fokus

Att Frankrikes första dam hamnar i medialt fokus är historiskt ovanligt, men det finns ett antal undantag på senare år, rapporterar France24.

Foto: Philippe Wojazer / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bara månader efter att Nicolas Sarkozy hade valts till president lämnade hans hustru Cecilia honom. Kort därefter syntes Sarkozy i sällskap med tidigare supermodellen Carla Bruni. Paret, som blev hett villebråd för paparazzofotograferna gifte sig nio månader efter att Sarkozy svurits in som president.

Efter valet 2012, när den nu avgående presidenten François Hollande tillträdde, väckte hans partner Valérie Trierweiler stor uppmärksamhet när hon tog tydlig ställning mot Ségolène Royal, mamma till Hollandes fyra barn, inför parlamentsvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.