Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron ny favorit inför
franska presidentvalet

Enligt Reuters har den oberoende kandidaten Emmanuel Macron tagit ledningen i två nya opinionsundersökningar.Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt Reuters, som hänvisar till Cevipofs omfattande månatliga mätning, vinner Marine Le Pen den första rundan.Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN
Den sittande presidenten François Hollande har valt att inte ställa upp i valet.Foto: Olivier Matthys / AP TT NYHETSBYRÅN

Ledaren för högerextrema Front National, Marine Le Pen, är den mest populära av de franska presidentkandidaterna.

Men hon är inte favorit till att vinna vårens preisdentval.

Enligt Reuters har den oberoende kandidaten Emmanuel Macron tagit ledningen i två nya opinionsundersökningar.

Det drar ihop sig inför det franska presidentvalet.

Den 23 april hålls val i den första rundan. Där ställs i huvudsak fem kandidater mot varandra: Socialistledaren Benoît Hamon, republikanska François Fillon, Front Nationals Marine Le Pen, de "icke-fogliga" partiets Jean-Luc Mélenchon samt den oberoende kandidaten Emmanuel Macron.

I flera mätningar har Front National tagit stora kliv framåt och placerat sig i toppen.

Men nu visar nya opinionsunderöskningar att vindarna är på väg att vända.

Republikanska François Fillon är en av kandidaterna.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Le Pen störst – dock inte favorit

Enligt Reuters, som hänvisar till Cevipofs omfattande månatliga mätning, vinner Marine Le Pen den första rundan, där fransmännen får rösta på samtliga presidentkandidater. Le Pen får 27 procent av rösterna, vilket är fyra procentenheter mer än tvåan, den oberoende kandidaten Emmanuel Macron.

Men i det franska valet går man sedan vidare till en andra omgång, förutsatt att ingen kandidat får mer än 50 procent i den första. Där ställs då de två toppkandidaterna mot varandra.

Och i ett sådant scenario är förhållandet det omvända.

Enligt Reuters skulle Macron besegra Le Pen om det vore val idag. Cevipofs mätning visar att 62 procent av fransmännen skulle föredra den oberoende kandidaten i en andra valomgång.

I mätningen har 15 000 personer tillfrågats om deras favorit i presidentvalet.

Socialistledaren Benoît Hamon är också en kandidat.Foto: Guillaume Horcajuelo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fillon kan besegra Le Pen

Tyngre går det för republikanernas hopp, François Fillon, som ännu inte återhämtat sig från den skandal han var inbladad i för ett par månader sedan. Det var då det visade sig att hans fru fått flera miljoner i betalning under flera års tid som Fillons parlamentsassistent, utan att ha utfört något arbete.

Fillon vägrade dock att dra tillbaka sin kandidatur eller erkänna skuld, vilket har gett utslag i opinionen.

Från att ha setts som favorit i mitten av januari visar den senaste mätningen att 19,5 procent föredrar Fillon, som nu får jobba hårt för att säkra sin plats i den andra valomgången.

Skulle han ta sig dit finns dock alla chanser att vinna hela valet. Enilgt Reuters skulle Fillon besegra Le Pen i en andra valomgång om det vore val i dag. Enligt den senaste mätningen skulle Fillon få 55 procent av rösterna i en sådan duell.

"Icke-fogliga" partiets Jean-Luc Mélenchon är också en kandidat.Foto: Francois Mori / AP

Hollande kan stödja Macron

Tyngst av alla går det dock för det regerande socialistpartiet, vars kandidat Benoît Hamon samlar mindre än 15 procent av väljarstödet.

Enligt Reuters har den sittande presidenten François Hollande, som själv valt att inte ställa upp i valet, beordrat sina ministrar att inte uttala några sympatier före den 24 mars, vilket har fött spekulationer om att regeringen kan komma att stödja Emmanuel Macron, eftersom denne anses ha störst chans att besegra Le Pen.

Macron var själv finansminister i Hollandes regering fram till augusti förra året, då han lanserade en oberoende kandidatur med en socialliberal inriktning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.