Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron mer frispråkig än vad väljarna är vana vid

Alla vittnesmål om Emmanuel Macron barndom beskriver en brådmogen och något lillgammal person.Foto: Martin Bureau / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Många hade svårt att ta in åldersskillnaden mellan Emmanuel Macron och hustrun Brigitte Trogneux när de gifte sig.Foto: Dominique Jacovides / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

PARIS. På söndag väntas Emmanuel Macron, det franska presidentvalets favorit, rösta i ett Rådhus i Normandie. Det är samma byggnad där han för snart exakt tjugo år sedan gifte sig med sin tidigare fransklärarinna.

Deras kärlekshistoria är minst sagt okonventionell i fransk politik.

FRANSKA PRESIDENTERS STORMIGA PRIVATLIV

■■ Presidenten François Mitterrand levde i bigami med två familjer som båda två levde i bostäder som ställdes till förfogande av den franska staten.

■■ President Jacques Chirac var notoriskt otrogen sin fru och gick under namnet ”Monsieur Tre minuter – inklusive dusch”. ”De dras till honom som fjärilar”, förklarade hans fru Bernadette i en intervju.

■■ Socialisten och Valutafondschefen Dominique Strauss-Kahn hann inte ens starta presidentvalkampanjen innan han föll på ett våldtäktsmål och flera skandaler. Bland annat hade han en liten egen stab som ordnade sexfester med prostituerade.

■■ President Nicolas Sarkozy blev övergiven av sin fru, Cécilia, mitt under presidentvalkampanjen, 2007. Hans kärlekskranka telefonmessande med exet, efter att han offentliggjort förhållandet med den före detta modellen Carla Bruni blev allmän läsning i media.

■■ President François Hollande höll god min med sin ex-sambo Ségolène Royal när hon var presidentkandidat 2007. Trots att deras förhållande redan var slut. När han själv blev president 2012 kraschade hans nya förhållande under stormiga omständigheter efter att magasinet Closer hade publicerat bilder på presidenten som i smyg åkte vespa till kärleksmöten med en ny älskarinna.

■■ I samtliga fall har det handlat om manliga presidenter som har inlett förhållanden med kvinnor som har varit något tiotal yngre än de själva.

Huvudkandidaternas privatliv i kampanjen

François Fillon, 63 år, för konservativa Les Républicains:

Förnamnet till hans fru Pénélope, har nästan blivit ett begrepp för fuskande. Utredningsdomare misstänker att den förre premiärministern använde sin fru (och sina barn) för att tjäna mer pengar själv i luftlöner som i slutändan ofta hamnade på familjefaderns egna bankkonto. ”Återbetalning av fickpengar i barndomen”, löd en förklaring.

Jean-Luc Mélechon, 65 år, för vänsterrörelsen Les Insoumis

Mélenchon sticker ut genom att aldrig blanda in sin familj i politiken. ”Det är svårt nog att bära mitt namn, om jag dessutom ska tvinga min närmaste till kändisskap, så blir det för mycket”, sa han i en teveintervju.

Marine Le Pen, 48 år, ledare för högerpopulistiska Front National

Privatliv och partiarbete är sammansvetsat i Nationella frontens ledarskikt sedan årtionden. Marine Le Pen har skilt sig två gånger med olika personligheter i partiets ledning. Idag är hon särbo med vice-ordföranden, Louis Aliot. Han har sagt att han inte tänker bo i presidentpalatset och vara landets första man om Le Pen vinner valet. Han tänker bo kvar i sydfranska Perpignan där han har sin valkrets.

Den politiska vilden Emmanuel Macron har ända sedan gymnasieåldern varit en liberal av ett i Frankrike sällsynt slag. För det var då hans värderingar formades, menar hans levnadskildrare. Macron var 16 år och hans 40-åriga fransklärarinna Brigitte Trogneux ledde skolans teatergrupp.

Emmanuels läkarföräldrar hade skrivit in honom i det katolska jesuitgymnasiet La Providence (Den Gudomliga Försynen) i staden Amiens i norra Frankrike.

Emmanuel var passionerad och begåvad på scen. Väldigt snart började han gå hem till sin fransklärarinna som var gift med en bankir och hade tre barn – varav det äldsta i Emmanuels egen ålder. Lärarinnan bodde bara trehundra meter från familjen Macron, berättar en granne till magasinet France Dimanche:

– Först trodde alla att Emmanuel uppvaktade Laurence, en av lärarinnans döttrar eller möjligen Typhaine. Men ganska snabbt så visade de sig med vänner. Då började skvallret sprida sig. Alla undrade hur Brigitte kunde och vågade ha en relation med en 24 år yngre elev… och till råga på allt i huset där hon bodde med sin make.

Bojkottade chokladbutik

Skandalen i den staden växte. Många i den borgarmiljö som det förälskade paret levde i blev så chockade att de började bojkotta chokladbutiken Trogneux Chocolat som är en av stadens chicaste adresser sedan många generationer tillbaka.

Den begåvade tonåringen Macron skickades i exil till Paris elitgymnasium Henri IV.

Men innan han reste lovade han att en dag gifta sig med Brigitte Trogneux.

Den unge studenten visade sig vara lika målmedveten som han var envis.

Ett årtionde senare gifte sig paret i Rådhuset i Toquet. Macron hade då mycket längre hår än i dag, en lite för stor kostym och Brigitte var klädd i en kortkort, vit bröllopsklänning.

Alla vittnesmål om Emmanuel Macron barndom beskriver en brådmogen och något lillgammal person.

Svårt att vinna unga väljare

När Emmanuel startade sin politiska rörelse En Marche! (På Marsch! Eller EM, som hans initialer) förra året hade han svårt att vinna de ungas röster, speciellt om de var lågutbildade. Däremot blev han genast väldigt populär bland seniorerna i opinionsundersökningar.

Innan dess, under sitt första år som minister syntes inte Brigitte Trogneux på nästan något officiellt foto. Hon var inte gömd, men inte heller någon som Emmanuel Macron använde sig av i sin politiska kommunikation.

– Jag framhäver henne inte. Det skulle vara konstlat. Hon är inte konstlad, hon är en del av mitt liv och har alltid varit det, sa Emmanuel Macron. Sedan dess har paret trots allt poserat på flera uppmärksammade omslag av bland annat Paris-Match.

Fransmännen har vant sig vid att deras politiker i toppen har färgstarka privatliv (se faktaruta). Med den 39-årige Macron möttes de franska väljarna av en frispråkighet som de inte var vana vid:

– Vad jag tycker om porr? Det är en del av livet, sa Emmanuel Macron i en intervju.

Hans 63-åriga fru har fnissande hyllat makens kompetens – ”inom alla områden”.

Rykten om homoaffär

Åldersskillnaden mellan Emmanuel Macron och Brigitte Trogneux satte fart på en ny form av skvaller. Många hade svårt att ta in åldersskillnaden.

Många hade svårt att ta in åldersskillnaden mellan Emmanuel Macron och hustrun Brigitte Trogneux när de gifte sig.Foto: Dominique Jacovides / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

 

Rykten började cirkulera om att Emmanuel Macron i själva verket skulle vara homosexuell. Hans skulle ha ett hemligt förhållande med Matthieu Gallet, en chef för franska public serviceradion, hette det. Till slut valde presidentkandidaten att själv gå ut och ta ryktena vid hornen:

– Det sägs att jag har ett dubbelliv med Matthieu Gallet eller någon annan. Det är i så fall mitt hologram som har smitit i väg, men det kan inte vara jag, sade Emmanuel Macron och gav en gliring åt konkurrenten Jean-Luc Mélenchon som ordnar valmöten med hologramteknik.

Något allvarligare återkom han senare till ryktesspridningen i ett möte med Le Parisiens läsarpanel:

– Det är omskakande för dina anhöriga och för dig själv. Men framför allt säger det mycket om hur sederna i politiken har sjunkit till en låg nivå, liksom det säger en del om den krypande homofobin och kvinnoföraktet, sade presidentkandidaten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.