Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU backar – vill inte ge besked efter kaoset

Expressens utrikesredaktör om de senaste turerna kring brexit.
Angela Merkel vill att förlängningen blir tre månader.Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson vill ha nyval.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

EU är principiellt för en förlängning av brexit – men kan inte ta något beslut efter 

nyvalskaoset i brittiska parlamentet. 

Det uppger man på fredagen efter Jeremy Corbyns besked om att man inte kan garantera att man stöttar ett nyval. 

Den stormiga omröstningen i brittiska parlamentet på tisdagen var både ett framsteg och ett bakslag för Storbritanniens segdragna process att dra sig ur EU. 

För första gången klubbades ett principiellt ja till ett avtal, vilket också EU godkänt – men sedan tog det stopp. Tidsplanen, att få igenom lagstiftningen och gå ur EU 31 oktober, ratades. 

Beskedet fick Boris Johnson att sätta lagstiftningen på paus i väntan på om EU godkänner att utträdestiden förlängs. Det föreslagna utträdesdatumet blir då 31 januari – men innan dess kräver Johnson nu nyval i Storbritannien. 

Brexit: Vad händer nu?

Efter att underhuset röstat ja till lagtexten, men nej till tidsplanen ligger frågan nu hos EU.

Unionen ska ge besked om man godkänner en förlängning av tidsfristen – som är satt till 31 oktober. 

Ger man grönt ljus förlängs den med tre månader till den 31 januari 2020, vilket ger Storbritannien tid att komma fram till ett nytt avtal. Och även tid för att hålla nyval. 

Säger EU nej ökar risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. 

Corbyn ställer sig i vägen för nyval

Men att få med sig parlamentet på ett nyval är inte lätt. För att beslutet ska kunna tas krävs en kvalificerad majoritet, det vill säga att två tredjedelar av parlamentet röstar ja – alltså 434 ledamöter.

Efter tisdagens beslut i parlamentet skickade Johnson ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn där han uppmanade oppositionen att rösta ja till förslaget. 

Corbyn har dock inte gett Boris Johnson det svar han vill ha, utan kunde inte garantera att Labour-ledamöterna kommer att rösta för ett nyval. Corbyn vill ha mer säkerhet innan beslutet tas: dels om vad förlängningen kommer att innebära och dels vill man ha en garanti om att det inte kommer att bli en hård brexit, skriver BBC.

Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att ha tröttnat på Storbritannien och vill att de lämnar inom två veckor efter 31 oktober.Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Macron vill ha ut Storbritannien snabbt

EU skulle på fredagen ge besked om man godkänner en förlängning, och i så fall hur lång, men backade i sista stund. Det på grund av osäkerheten i parlamentet om ett nyval kan få majoritet. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skrev på Twitter på tisdagen att han i förhandlingarna uppmanar EU:s 26 resterande medlemsländer att godkänna en förlängning på tre månader – men det är inte alla länder särskilt sugna på att godta. 

Enligt Daily Mail leder Frankrikes president Emmanuel Macron en ”rebellgrupp” som vill ha ut Storbritannien så fort som möjligt – och föreslår en förlängning på två veckor. Med sig ska han ha Spanien, Luxemburg och Belgien och Nederländerna börjar också luta sig åt denna hållning, skriver tidningen.  

På andra sidan står Angela Merkels Tyskland, som tillsammans med Irland och en rad andra länder kan tänka sig att acceptera en tre månader lång förlängning. 

Se Boris Johnsons bakslag i parlamentet: 

Se tisdagens beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.