Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Macron kandiderar för andra period på posten

Frankrikes president Emmanuel Macron kandiderar till en andra mandatperiod på presidentposten, bekräftar han.

Macron lovar att arbeta för ett starkare Frankrike och Europa mot bakgrund av en ”ansamling av kriser”.

”Det är anledningen till att jag ber om ert förtroende för ytterligare en mandatperiod som republikens president”, skriver Macron i ett brev adresserat till landet som publicerades på franska mediers hemsidor på torsdagskvällen.

”Jag är den kandidat som tar strid för våra värderingar, som hotas av störningarna i vår värld”, tillägger Macron och lovar ta itu med århundradets utmaningar.

I krigets skugga

Han är medveten om att valkampanjen inte blir som vanligt, mot bakgrund av Rysslands pågående krig i Ukraina.

”Självklart kommer jag inte att kunna kampanja som jag hade velat”, skriver han.

Macrons besked har skjutits upp på grund av kriget i Ukraina, då den 44-årige franske presidenten tagit en framträdande roll i de diplomatiska samtalen. Under torsdagen talade han återigen i telefon med Rysslands president Vladimir Putin och uppmanade denna att stoppa invasionen.

Sista dag för hugade kandidater att anmäla sitt deltagande i striden om presidentposten i Frankrike är på fredagen. Opinionsmätningar visar att Macron ligger i ledningen inför valet som sker i två omgångar, den 10 samt den 24 april.

Till Macrons fördel

På grund av kriget i Ukraina har inrikespolitiken hamnat alltmer i skymundan, till de andra kandidaternas nackdel.

– I en kris sluter medborgare alltid upp bakom ledaren, säger Antoine Bristelle, expert på tankesmedjan Jean-Jaures Foundation i Paris.

– De andra kandidaterna hörs över huvud taget inte. I alla medier, är allt som alla talar om, kriget.

Macrons främsta utmanare i valet kommer från ytterhögerns Marine Le Pen och Éric Zemmour, samt den mer moderata Valérie Pécresse från Republikanerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.