Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macron höll segertal inför folkhavets jubel

Puss, min president! Emmanuel Macron firar segern med sin fru Brigitte.

Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes nyvalda president Emmanuel macron på scenen med familjen.

Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron mötte folkets jubel med sin fru Brigitte.

Foto: Thomas Samson / AP TT NYHETSBYRÅN

Många hade samlats utanför Louvren i Paris för att fira Macron-segern.

Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron krossade motståndet och vann en jordskredsseger i det franska presidentvalet.

Sent i går kväll höll han sitt segertal inför folkets jubel vid Louvren i Paris.

– Jag ska tjäna er med ödmjukhet, styrka och i linje med vårt motto: frihet, jämlikhet, broderskap, sa den nyvalde presidenten.

Vid klockan åtta i går kväll hade samtliga vallokaler stängt och kort därefter kom det preliminära resultatet i det franska presidentvalets andra omgång:

Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president.

Och det blev en riktig kross. När alla röster var räknade vid 02-tiden på måndagsmorgonen hade Emmanuel Macron fått 66,06 procent av rösterna mot Marine Le Pens 33,94 procent.

Då hade motståndaren Le Pen sedan långt tidigare erkänt sig besegrad och ringt för att gratulera. I ett första segertal tackade Macron för folkets stöd och sa att han ska försöka ena landet.

– Nu vill jag vända mig till alla medborgare. Jag hälsar till Le Pen, jag känner till klyftorna i landet som har fått vissa att rösta på en extrem kandidat. Jag respekterar dem. Det är mitt ansvar att höra dem, samtidigt som jag skyddar de svaga i samhället.

Han fortsatte:

– Jag kommer att slåss med full styrka mot klyftorna som skapas mellan franska väljare. Jag uppmanar er till att älska Frankrike.

Både franska flaggor och EU-flaggor vajade på Emmanuel Macrons firande. Foto: Julien De Rosa / Epa / TT

"Jag ska inte skönmåla"

Under kvällen anlände den nyvalde presidenten till Louvren i centrala Paris. Efter en lång segerpromenad över den öppna planen vid konstmuseet klev han till sist upp i talarstolen för ett andra segertal till folkets jubel.

– Alla dagar kommer inte att vara lätta, det kan bli tungt. Men jag ska inte skönmåla, jag ska vara ärlig, sa Macron och fortsatte:

– Jag kommer att respektera vad alla tänker och tycker, jag vill ha enhet i vårt land. Jag ska tjäna er med ödmjukhet, styrka och i linje med vårt motto: frihet, jämlikhet, broderskap. Vive la République! Vive la France!

Fick sällskap av familjen

I slutet av talet fick han sällskap på scenen av sin hustru Brigitte Macron och resten av familjen. Emmanuel Macron kysste hustruns hand och tillsammans sjöng presidentparet de den franska nationalsången framför ett hav av människor som viftade med franska flaggor.

Den nyvalde presidenten gick till val med sin rörelse "En Marche!" bland annat på att förenkla arbetsmarknaden, bekämpa terrorism, rekrytera fler poliser och omorganisera Säkerhetspolisen.

Sent under gårdagskvällen meddelade Macron att han kliver av rollen som ledare för "En Marche!" för att vara hela folkets president.

Under kvällen utbröt även vissa oroligheter och protester i östra Paris vid stadsdelar nära Père-Lachaise-kyrkogården, enligt AP.

 

LÄS MER: Brigitte Macrons Sverige-hyllning

 

Inte klart vem som blir premiärminister

Macron har fram till nästa vecka på sig för att presentera ett övergångskabinett som ska fungera fram till det franska parlamentsvalet i juni.

Vem som kommer att bli hans premiärminister är ännu inte känt och i Frankrike är spekulationerna i full gång.

Viktigt är att den nya premiärministern har en god parlamentarisk erfarenhet. Macron har tidigare under våren sagt att hans förhoppning är att kunna välja en kvinna.

Enligt BFMTV ska han "så gott som bestämt sig" - men på valnatten ville han inte avslöja vem det blir.

 

MAGNUS FALKEHED: Med Macron står Frankrike inför något nytt

 

 

 

Libération har en dubbel förstasida dagen efter valet. "Bra jobbat", sår det på Le Pens sida, "väl spelat", på Macrons sida.

 

 

"Segern på marsch", skriver Le Figaro på sin förstasida, en referens till Macrons rörelse "En Marche".

 

 

"Allt börjar för Macron", skriver belgiska Le Soir på sin förstasida.

 

 

"Fem år för att renovera", står det på belgiska L'Echos förstasida.