Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron har kopplat greppet i franska valet

Macron har kopplat greppet i det franska valet.Foto: AP/ TT
Marine Le Pen har tappat i slutspurten.Foto: Michel Euler / AP/ TT

Högerpopulistiska presidentkandidaten Marine Le Pen har tappat väljarstöd och är nu långt bakom mittenkandidaten Emmanuel Macron.

Det visar en av sista valundersökningen som gjorts av Elabe poll för L’Express innan fransmännen gå till val i morgon.

I dag går valet in i en medieskugga eftersom det är förbjudet att släppa nya opinionsundersökningar.

Mittenkandidaten i det franska presidentvalet Emmanuel Macron, utökar sin ledning, enligt en valundersökning gjord av Elabe poll för BFM TV och L’Express.

Undersökningen publicerades under fredagen – två dagar innan första omgången i det franska presidentvalet.

Enligt undersökningen som är en av de sista som släpps innan valet skulle Emmanuel Macron vinna med 24 procent av rösterna.

Högerpopulistiska Le Pen skulle få 21,5 procent vilket är en liten nedgång från den senaste undersökningen som publicerades av Le Monde för tre dagar sedan.

Fördel Macron inför andra omgången

Den konservative kandidaten François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon verkar knappa in på Le Pen. I Elabes mätning landade de på 20 respektive 19,5 procent.

Konservativa François Fillon knappar in på Marine Le Pen.Foto: EPA / TT

Mélenchon är den som utökat sitt väljarstöd mest den senaste månaden, enligt Le Mondes mätning.

Vänsterkandidaten Mélenchon.Foto: EPA / TT

Om ingen av kandidaterna får en majoritet av rösterna – vilket opinionsundersökningarna pekar på – kommer en andra valomgång hållas den 7 maj.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet i Frankrike

 

I fall Macron och Le Pen tar sig till nästa månads valomgång skulle den tidigare finansministern Macron vinna med 65 procent av rösterna mot Le Pen som skulle landa på 35, enligt undersökningen.

Om vänsterkandidaten Mélenchon skulle ta sig till den andra omgången skulle han slå både Le Pen och Fillon men förlora mot Macron, skriver Politico.

Även om Macron ligger bäst till i mätningarna så är valet osäkert. Var och en av kandidaterna har en chans att ta en av de två platserna i den andra valomgången, enligt Financial Times.

Terrorattackens påverkan – osäker

Valundersökningen genomfördes under onsdagen och torsdagen – innan terroristattacken vid Champs Elysees.

Under attacken som skedde under torsdagskvällen dödades en polis och två skadades.

Hur attacken påverkar de franska väljarna är alltså ovisst i nuläget.

 

LÄS MER: Polis ihjälskjuten på Champs-Elysées

 

Efter att Donald Trump valdes till president i USA och England röstade för brexit har det funnits en osäkerhet på hur väl väljarstödet för högerpopulistiska partier kan förutsägas.

Från och med i dag, lördag, är det förbjudet att släppa nya opinionsundersökningar och valet träder nu in i en slags medieskugga.