Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron buades ut
i sin egen hemstad

<p>Presidentkandidaten Emmanuel Macron buades ut i sin hemstad Amiens.</p>Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Macron på väg in i Whirlpool fabrik i Amiens i nordöstra Frankrike.Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>Folk visade sitt missnöje utanför fabriken.</p>Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>Även Marine Le Pen har besökt fabriken.</p>Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här buas Emmanuel Macron ut i sin hemstad.

Den nedläggningshotade fabriken i Amiens har hamnat mitt i stridslinjen mellan de två presidentkandidaterna – efter att båda två gjort oplanerade besök på fabriksgolvet.

– Jag kommer engagera mig för att rädda arbetsplatsen, säger Marine Le Pen.

– Jag tänker inte ge några falska löften, säger Emmanuel Macron.

Det är nära 300 personer som arbetar med att tillverka vitvaror för Whirlpool i företagets fabrik i Amiens i nordöstra Frankrike - samma stad som presidentkandidaten Emmanuel Macron är uppväxt i.

Men nästa år riskerar alla att förlora jobbet då fabriken är nedläggningshotad och ska flyttas till Polen.

Fabriksarbetarnas öde har varit omskrivet i flera veckor och redan i början av april lovade stadens utflugne son att besöka dem för att lyssna till deras önskemål.

Besöket drog dock ut på tiden och till slut började presidentkandidaten få öknamnet "spöket från Amiens" på fabriksgolvet - en situation Marine Le Pen inte var sen att utnyttja.

Emmanuel Macron buades ut i sin hemstad.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / TT

 

LÄS MER: Så tycker Macron och Le Pen i fem olika frågor

 

Le Pen: Ingenting viktigare än de anställda

När Emmanuel Macron under onsdagen skulle träffa fackliga företrädare i ett konferensrum i Paris för att diskutera fabrikens situation valde hon att åka till Amiens för ett överraskningsbesök.

Hon passade på att ta uppskattade foton tillsammans med fabriksarbetarna som jublade över hennes löfte att se till att fabriken inte kommer slå igen samtidigt som hon framhöll att hon sätter vanligt folk framför stora företag.

– Ingenting är viktigare än de anställdas öde som riskerar att bli lidande av ett multinationellt företags girighet efter större vinst. Jag kommer engagera mig för att rädda arbetsplatsen, säger hon i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Det oväntade besöket ledde till omedelbar aktion från En Marche-lägret.

En halvtimme efter att Marine Le Pen anlänt till Whirlpool meddelade Emmanuel Macron att även han skulle besöka fabriken under eftermiddagen.

Men det blev ingen triumfartad visit i hemstaden.

Macron: Viktigt leva upp till förväntningarna

Emmanuel Macron på väg in i Whirlpool fabrik i Amiens i nordöstra Frankrike.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / TT

Emmanuel Macron möttes av burop och visslingar när han anlände till fabriken, där flera av Marine Le Pens anhängare också anslutit till fabriksarbetarna. Han vägrade dock att ge besked som motsvarade hans rivals löften.

– Jag tänker inte ge några falska löften, det är viktigt att kunna leva upp till förväntningarna. Svaret är inte att stoppa globaliseringen eller att stänga gränserna, säger han.

Emmanuel Macrons politiska program är mer företagarvänligt och stöder den globalisering som Marine Le Pen kämpar mot. I en tweet efter besöket i Amiens klargjorde Macron att han fortsätter att stötta företag som agerar på ett rättvist sätt.

"Jag försvarar rättvisa företag. Risken tar vi tillsammans." skriver han.

 

 

 

 

LÄS MER: Så blev Macron och hans 24 år äldre fru ett par