Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Machetemannen berättar om överfallet

Den 33-årige mannen väntade i timmar på parkeringen med macheten i beredskap.

Han var arg och ville mörda sin läkare.

När denne aldrig dök upp attackerade han i stället den 43-åriga kvinnan.

- Jag minns bara att jag ville döda nån. Och då kom den här tjejen förbi. Det var första bästa, säger 33-åringen i förhör.

Den misstänkte machetemannen hade bara några veckor innan attackerna, skrivits ut från Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Där hade han genomgått sluten psykiatrisk tvångsvård sedan mars 2011.

I förhör beskriver 33-åringen hur allt hade börjat kännas bra i livet. Han hade precis träffat en tjej och bestämt sig för att sluta medicinera. Men plötsligt började han må dåligt igen. Istället för att ta mediciner drack han alkohol.

Möte på sjukhuset

Veckan innan brotten begicks var 33-åringen på möte på sjukhuset. Där fick han reda på att psykologen hade berättat om deras samtal för hans läkare och kontaktpersoner. Mannen blev ursinnig, eftersom han trodde att tystnadsplikt gällt.

- Jag mådde ju väldigt dåligt, och då ville jag döda min läkare, eftersom han hade lurat mig att gå hos en psykolog och den psykologen läckte. Då blev jag ju väldigt, väldigt förbannad och väldigt kränkt. Jag ville liksom döda han.

Den 15 mars åkte 33-åringen till Birsta köpcentrum utanför Sundsvall. Där köpte han en machete. Efteråt åkte han till sjukhusgaraget och parkerade. I flera timmar väntade han på den berörde läkaren. Till slut lämnade han bilen och gick ut. På parkeringen nära Komvux fick han syn på den främmande kvinnan.

- Jag får de här tankarna, då blir det det enda jag tänker på. Jag tänker inte någonting på hur, var och varför eller någonting sådant. Jag gör det bara.

Högg flera gånger

33-åringen ska sedan ha huggit 43-åringen med macheten flera gånger. Hon fick föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala med svåra ben- och ansiktsskador.

- Jag kommer ihåg att jag högg kvinnan med macheten men jag vet inte hur mycket eller hur länge. Sen gick jag därifrån till bilen, så tog jag bilen och åkte mot Stockholm. Och sen minns jag inte exakt var jag körde i diket, ni säger att jag hade krockat, det vet jag inte heller.

Två minibussar med skolungdomar färdades längs E4 på väg hem från en veckas jaktstudier i Burträsk. När de var i höjd med Harmånger såg de 33-åringens bil i diket. De stannade för att hjälpa till men då gick mannen till attack mot en av lärarna och tryckte macheten mot hans hals. Samtidigt beordrade han eleverna att hoppa ur den ena bussen. Olyckligtvis blev en av elevernas jämthund, Simba, kvar i bussen. 33-åringen ska ha huggit hunden i huvudet och halsen med macheten, innan han fortsatte sin desperata flykt söderut.

- Jag har minne av att jag försökte skära halsen av han, det minns jag. Men jag minns inte vart den där hunden kom ifrån... om det var en polishund eller vad det var.

Känner ingenting

När mannen var norr om Hudiksvall greps han av polisen.

På frågan hur 33-åringen känner för det som hände, svarar han att han inte känner någonting.

- Vad ska jag känna då? Ånger, näe, säger han i förhör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.