Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macchiarini-utredning kan återupptas – efter dödsfall

KRITISERAD. Paolo Macchiarinis metoder har starkt ifrågasatts.Foto: SVEN LINDWALL

Förundersökningen mot Paolo Macchiarini kan återupptas.

Han har tidigare varit delgiven misstanke för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada. Och ett fall av grovt vållande till kroppsskada.

Flera målsäganden klagade på beslutet att lägga ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini.

På tisdag kommer beskedet om huruvida förundersökningen ska återupptas, uppger åklagarmyndigheten.

Paolo Macchiarini var - för operationer som utfördes mellan 2011 och 2013 - misstänkt för flera fall av grovt vållande till annans död eller grovt vållande till kroppsskada.

Men den 12 oktober 2017 lades förundersökningen ner. Därefter har en målsägande och anhöriga till ytterligare två avlidna målsäganden överklagat nedläggningsbeslutet. Åklagare på Utvecklingscentrum Göteborg började i december 2017 granska hela ärendet med syfte att reda ut om förundersökningen permanent ska läggas ned - eller återupptas.

Paolo Macchiarini var tidigare kirurg på Karolinska institutet

Åklagarmyndigheten meddelar i ett pressmeddelande att beslut fattas i ärendet på tisdag.

”Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och att förundersökningen återupptas”, skriver myndigheten.

Paolo Macchiarini rekryterades 2010 som gästprofessor till Karolinska institutet men fick sparken sedan hans metoder starkt ifrågasatts. Alla patienter som fick hans konstgjorda luftstrupe inopererad har avlidit.

Paolo Macchiarini opererade totalt åtta personer runtom i världen med luftstruparna av plast.

Andemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom.Foto: SVT

Tre patienter har dött efter operationerna

De tre patienter som opererades med den experimentella metoden i Sverige, på Karolinska universitetssjukhuset, var Andemariam Teklesenbet Beyene, 36, från Eritrea, Christopher Lyles, 30, från USA, och Yesim Cetir, 26, från Turkiet. Alla nu avlidna.

– Jag väntar på rättvisa och har gett information till polis och åklagare i Sverige, har pappan till Yesim tidigare skrivit på Facebook.

Andemariam Teklesenbet Beyene berättade före sin död om hur det gick till när han övertalades om operationen av Macchiarini:

– Han sade att om du vill se dina barn växa upp då måste du göra den här operationen. Efter det bestämde jag mig, men jag var rädd. Jag var mycket rädd.

33-åriga Julia Tuulik opererades sommaren 2012 efter en bilolycka som skadat luftstrupen. Julia Tuulik drabbades av komplikationer och avled i september 2014.

Opererade barn

Koreanska Hannah Warren, bara 32 månader gammal, blev det första barnet som opererades med den nya metoden. 

Paolo Macchiarini sade i ett pressmeddelande från sjukhuset efter operationen, som då ansågs lyckad:

– Hon kommer att gå från att vara en fånge i en sjukhussäng till springa omkring och leka med sin syster och njuta av ett normalt liv. Det är en vacker sak.

Mindre än tre månader senare var hon död.