Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macchiarini: Tänker stämma Karolinska

Anna Bäsén och den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: Sven Lindwall
Macchiarini tänker stämma Karolinska institutet för att de sparkat honom. Foto: Lisa Mattisson

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini är i Sverige för att höras i två utredningar.

Han berättar för Expressen att han tänker stämma Karolinska institutet för att de sparkat honom.

– Vi förbereder rättsliga åtgärder mot KI gällande avskedet, säger Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini är Stockholm för att delta i två utredningar om hans forskning på Karolinska institutet och transplantationer av luftstrupar på Karolinska sjukhuset. Av åtta patienter som fått konstgjorda luftstrupar har sex dött. En överlevande har fått den syntetiska luftstrupen borttagen, den sista har remitterats till USA och väntar på en transplantation med en normal luftstrupe.

Kirurgen som var Karolinskas supervärvning är nu i centrum för den största medicinska skandal vi haft i Sverige på många år. Och efter en lång tids tystnad talar han med svenska medier igen.

– Det är stormigt. Jag accepterar att det är en kontrovers. Det känns bra att båda sidor ska få komma fram nu. Jag hoppas att sanningen ska komma fram snart och jag litar på den svenska rättvisan.

Paolo Macchiarini: "Bedrövligt"

Paolo Macchiarini säger att han välkomnar utredningarna och en öppen diskussion om det som hänt.

– Det är bedrövligt att alla – hittills - har en åsikt baserad på en dokumentär som är partisk – enligt tyska producenter - och helt missledande. Den speglar inte verkligheten och patienternas sanna medicinska tillstånd.

Men KI har avskedat dig, vad har du att säga om det?

– Det var en preliminär utredning som hittade några oriktigheter i rekryteringen av mig, om mina andra åtaganden och om vad annat de ville hitta för att avsluta min relation med Karolinska institutet.

– Jag har påpekat – även innan jag blev avskedad – att detta inte överensstämmer med verkligheten. Jag beklagar att det har hänt förstås. Men jag förstår också att KI blivit pressad av media och alla konflikter till det här beslutet. Vi förbereder rättsliga åtgärder mot KI gällande avskedet.

Vad anser du vara felaktigt med att du fick sparken?

– Jag vet inte de riktiga grunderna till avskedet i detalj. Jag anser att det var ett förhastat beslut, inte baserat på bevis.

Bilden av dig är en person som tar risker med människors liv. Onödiga risker. Vad har du att säga till det svenska folket?

– Föreställ dig det motsatta. Att svensk teve presenterat något som är missledande. Att vi som vårdgivare på Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet har gjort vårt dagliga jobb som läkare med patientens bästa för ögonen. Föreställ dig att – som dokumenterat av KI:s tidigare utredning – att vi inte begått forskningsfusk. Och då kanske du inser att bilden du fått i media är fel, som inte stämmer överens med verkligheten, att det bara är en bild som använts för att attackera en institution eller ett koncept av andra skäl.

Paolo Macchiarini är tacksam att få komma till tals

Paolo Macchiarini säger att han är tacksam för att få komma till tals, och att han talar för många professionella i Sverige och utomlands som arbetat med det här projektet.

– De har bidragit till forskningsframsteg för patienternas bästa. Kom alltid ihåg att de här patienterna hade fått all annan behandling som fanns att erbjuda och det fanns inga andra alternativ. Och patienternas medicinska historia var tillräckliga för alla inblandade professionella för att överväga den här typen av behandling.

– Jag tycker att alla detaljer ska bli kända innan man dömer någon. Jag anser att man ska vara oskyldig tills motsatsen är bevisad. Det är vad jag förväntar mig av ett land som Sverige.

Du säger att du anklagas för saker du inte gjort av KI, av tidigare kollegor, av media. Men vad har de för skäl att komma med sådana anklagelser?

– Det är ganska överraskande att jag är i medialjuset, anklagad för alla möjliga saker. Och de som har anklagat mig får priser. Vilket jag kan förstå, sånt är möjligt. Men jag är trygg med att sanningen kommer att komma fram snart.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!