Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macchiarini slår ifrån sig: "Alla gör misstag"

Paolo Macchiarini slår ifrån sig kritiken i en intervju med Läkartidningen.Foto: New Press Photo / Splash News / NEW PRESS PHOTO / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
Macchiarini menar att alla gör misstag.Foto: PRESSBILDER SVT
Macchiarini hävdar alltså att KI var med i beslutsprocessen när det gällde transplantationerna. Något de förnekat.Foto: PRESSBILDER SVT

Skandalläkaren Paolo Macchiarini har valt tystnaden i fyra månader.

Men i en intervju med Läkartidningen kommenterar han nu allt som hänt sedan skandalerna om de konstgjorda luftstruparna uppdagades – och han slår ifrån sig.

Bland annat hävdar Macchiarini att beslutet om att använda luftstruparna inte var hans.

– Komplikationerna är inte relaterade till transplantatet, säger han till Läkartidningen och förklarar att "jag är inte Gud. Vi gör alla misstag".

Turerna kring skandalläkaren på Karolinska institutet, Paolo Macchiarini, har varit många. Men i fyra månader har det varit tyst från den nu avskedade läkaren.

Till Läkartidningen säger han nu – för första gången – att han haft fullt upp med att bemöta alla anklagelser som riktats mot honom.

Bland annat säger Macchiarini att han utgår från att han kommer förklaras oskyldig till den utredning som nu pågår. Angående avskedsbeslutet från Karolinska institutet skyller Macchiarini på medietrycket.

– Personligen tänker jag att det var något som gjordes väldigt hastigt utan att tala med mig och baserat på preliminära bevis som i de flesta fall är grundlösa, och det är synd att KI på grund av medietryck tagit ett sådant beslut bara för att hitta en syndabock.

Läkartidningen: Finns det något särskilt som du ångrar i dag?

– Nej, jag ångrar att detta har tagit den här vändningen. Jag förväntade mig inte att något sådant här skulle drabba någon som inte kommer från Sverige. Jag hade förväntat att man skulle visa mer respekt och göra mer noggranna utvärderingar innan man attackerar någon för att ha felat.

Vidare förklarar Macchiarini att "jag är inte Gud. Vi gör alla misstag".

"Beslut togs på konferens"

Macchiarini får i intervjun också frågor om kritiken som framförts, bland annat om att operationerna utfördes utan tillräckligt vetenskapligt stöd. I dag är 6 av de 8 patienterna som fick syntetiska luftstrupar döda, några under väldigt plågsamma former. En har opererat bort strupen, enligt Läkartidningen.

Men skandalläkaren, som i dag har sin bas i Spanien, poängterar att patienten som avled först sedan innan var sjuk och skulle dö – och att det inte var han själv som tog beslutet att "experimentera".

– När jag kom var jag knuten till CLINTEC-institutionen och ÖNH-kliniken och när den första patienten remitterades diskuterade vi situationen i en multidisciplinär konferens och vi landade i slutsatsen att patienten hade sex månader kvar att leva eftersom det inte fanns några behandlingsalternativ. Vi diskuterade möjligheterna till en transplantation med donerad strupe, men jag sa att vi inte var redo för det för vi hade inte personal och labbresurser. Därför var vi tvungna att leta efter alternativ och eftersom jag samarbetade med en forskare vid University College i London som gjort mycket prekliniska studier och även djurstudier med det här materialet, frågade jag honom om det vore möjligt att tillverka ett transplantat för den här patienten. Det var så det började, och de som kritiserar ska vara medvetna om att det finns hundratals artiklar om stordjursstudier av transplantationer med syntetiska luftrör.

Ser sig som oskyldig

Macchiarini i dag inte döma ut sin egen kritiserade metod som har använts på flera patienter som sedan avlidit. Han hävdar att KI var med i beslutsprocessen när det gällde transplantationerna.

Något de förnekat.

– OK, men jag tycker att det finns tillräckliga bevis i Sverige och Ryssland som bevisar motsatsen, säger Macchiarini till Läkartidningen.

– När du befinner dig i frontlinjen löper du risk att bli angripen, och det har vi blivit av de så kallade visselblåsarna, Men jag hoppas att alla i Sverige betraktar oss som oskyldiga innan vi dömts för något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.