Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macchiarini fortsätter jobba – i Ryssland

Enligt flera personer som Expressen har talat med har Paolo Macchiarini sedan han lämnade Sverige rest till Ryssland, där han fortsätter att arbeta med sin forskning kring organ och stamceller. Foto: Pressbilder

Under onsdagen blev det känt att Macchiarini anlitat advokat Björn Hurtig (bilden). "Han har blivit uthängd som en charlatan i media", säger han.

LONDON. Kirurgen Paolo Macchiarini har lämnat Sverige efter skandaloperationerna på KI.

I stället arbetar han med nya försök i Ryssland.

– Nej, hans arbete har inte stoppats, säger en tidigare rysk kollega.

Skandalen på Karolinska

2010: Paolo Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet. Kirurgen har gjort sig ett namn över hela världen för sina konstgjorda luftstrupar, som han hävdar skulle fungera efter behandling med stamceller.

2011: Den första patienten opereras på Karolinska universitetssjukhuset och blir först i världen med att få en konstgjord luftstrupe. Ytterligare två patienter opereras senare i Sverige.

2012: Den andra patienten som opererades avlider.

2013: Paolo Macchiarini förbjuds att operera på Karolinska universitetssjukhuset, efter att operationerna har utvärderats.

2014: Ytterligare en av patienterna avlider. Senare samma år anmäls Macchiarini till KI:s rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i vetenskapliga artiklar. Anmälningar kommer även in till Läkemedelsverket och Centrala etikprövningsnämnden.

2015: KI:s etikråd skriver att de inte anser att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet och frias därmed från anklagelser om att ha förvanskat artiklar i tidskriften Lancet. I april inleds förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Återigen frias Macchiarini från forskningsfusk, trots att en extern utredare pekat på flera fall av oredlighet.

2016: I januari publicerar tidskriften Vanity Fair en artikel och rapporterat att Macchiarini uppgivit felaktiga uppgifter i sitt cv. KI granskar därefter uppgifterna. Efter att SVT sänder en dokumentär växer kritiken mot Macchiarinis verksamhet, samtidigt som KI meddelar att kirurgens hela tid där ska granskas. 4 februari meddelas att uppdraget för kirurgen inte förlängs, men att han får arbeta kvar till november. Det beslutet ändras senare och Macchiarini får sparken. Då har även rektor Anders Hamsten lämnat sin tjänst, liksom Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning.

Källa: Dagens Medicin

Kirurgen Paolo Macchiarini, 57, utreds av polis i Sverige sedan två patienter avlidit i samband med att han opererade in sina världsberömda konstgjorda luftstrupar. Han har också anklagats för att ha fuskat med forskning vid Karolinska institutet.

Under onsdagen blev det känt att Macchiarini anlitat advokat Björn Hurtig.

– Både han och personer i hans omgivning hörde av sig till mig. Det var ett tag sedan, säger Hurtig.

Advokaten uppger att han precis börjat sätta sig in i omständigheterna. Han ska även ha ett genomgripande samtal med sin klient under torsdagen, för att bland annat diskutera eventuella polisförhör.

– Vi vet inte så mycket där än så länge. Jag har varit i kontakt med åklagaren som säger att det pågår en utredning och i den vill man prata med Paolo. Det har jag framfört och vi ska prata om det i morgon. Sedan får vi se vad det utmynnar i. Om det blir något förhör så lär vi få reda på vad det hela handlar om, säger Hurtig.

Hur ser han på situationen?

– Han tycker det är jättejobbigt, han har blivit uthängd som en charlatan i media och det är väl underförstått i mycket som skrivs och sägs att han är ansvarig för de här misslyckade operationerna. Men han tillbakavisar påståenden om fusk. Det kommer vi att redovisa inom en snar framtid.

"Är där nu och arbetar"

Enligt flera personer som Expressen har talat med har Paolo Macchiarini sedan han lämnade Sverige rest till Ryssland, där han fortsätter att arbeta med sin forskning kring organ och stamceller. Sedan tidigare är det känt att han varit knuten till Kuban State Medical University i Krasnodar. I den SVT-dokumentär som sändes nyligen framkom uppgifter kring kliniska tester som genomförts på ett sjukhus i staden, som visade att patienter i praktiken använts som försöksdjur.

– Han är där nu och arbetar. Det är han alltid ett par månader varje år, säger en person som står i kontakt med honom.

Rektorn på universitetet, som ansvarar för Macchiarinis forskningsprojekt, ville under onsdagen inte svara på Expressens frågor via telefon och hade under kvällen inte svarat på de frågor som skickats via mejl.

En tidigare rysk kollega säger att Paolo Macchiarini just nu inte arbetar med några försök som involverar människor. Däremot finns inget som tyder på att Paolo Macchiarinis arbete ska avbrytas trots den växande skandalen i Sverige.

– Hans arbete har inte stoppats. Inte ännu. Men om det ska avslutas eller inte kommer att vara hans eget beslut, säger kollegan.

Hans eget beslut?

– Ja, för att det är forskning och för den forskningen, som görs på djur, har han fått forskningsanslag. Det är anslag för forskning på små och stora djur, som rör olika organ, säger kollegan.

"Har inget att säga"

Advokat Björn Hurtig vill inte kommentera vad Macchiarini sysselsätter sig med just nu, eller om den ryska uppdragsgivaren är insatt i alla omständigheter i Sverige.

– Jag har inget att säga om det, utan jag kan prata om utredningen i Sverige. Jag vet ingenting om det du pratar om nu, säger Hurtig.

Kirurgens verksamhet vid Karolinska institutet och dödsfallen i samband med operationerna har väckt stor uppmärksamhet i internationella medier. Tidigare i år rapporterade Vanity Fair om skandalen och uppgav samtidigt att Macchiarini lämnat felaktig information i sitt cv. De uppgifterna ledde till att Karolinska institutet tidigare i år beslutade att utreda kirurgen på nytt.

4 februari meddelade KI att Macchiarinis anställning inte skulle förnyas men att han fick vara kvar med lön fram till november i år.

22 februari kom dock besked om att Macchiarini skulle avskedas inom två veckor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!