Paolo Macchiarini fortsätter sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet. Foto: Sven LindwallPaolo Macchiarini fortsätter sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet. Foto: Sven Lindwall
Paolo Macchiarini fortsätter sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet. Foto: Sven Lindwall
Det var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet. Foto: Lisa MattissonDet var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet. Foto: Lisa Mattisson
Det var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet. Foto: Lisa Mattisson

Macchiarini fortsätter forska – i Ryssland

Publicerad

I fjol briserade skandalen kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini med döda patienter och fusk. Macchiarini har sedan dess dragit sig tillbaka till ett ryskt universitet, där han fortsätter sin forskning.

”Jag har hela tiden trott att min operation kan hjälpa patienten”, säger han själv till RFE/RL.

Det var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet efter att han lämnat in felaktiga cv-uppgifter och visat ”oaktsamhet i forskning”.

Flera av de patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade av Macchiarini har dött efter ingreppen, och det hela uppmärksammades stort i en dokumentärserie i SVT.

Skarp kritik har följt i flera länder där den italienske läkaren har jobbat. I juni inledde polisen en utredning om bland annat vållande till annans död, en utredning som ännu pågår.

Samtidigt så fortsätter Macchiarini sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet, enligt Radio Free Europe.

Opererar inte på människor

Hans arbete är i dag begränsat till forskning och han opererar inte på människor, enligt kanalen. Han arbetar inte heller längre med luftstrupar eller med syntetiska material, som använts som grund för att odla organ från stamceller.

– Anslaget som Paolo Macchiarini har för att arbeta vid Federala Kazanuniversitetet är uteslutande avsett för för-kliniska studier, säger universitetets taleskvinna Natalija Darasjkevitj.

Paolo Macchiarini.Foto: Sven Lindwall

– Det rör skapandet av matstrupars vävnadsstruktur för att ersätta skadade organ i icke-mänskliga primater.

Anslaget från Ryska vetenskapsfonden uppges löpa ut 2018.

Macchiarini har genomfört fyra transplantationer av artificiella luftstrupar i Ryssland. Tre av patienterna har sedan dess dött medan den fjärde har överlevt sedan den konstgjorda strupen togs borg. Flera andra patienter har också mist livet.

Slår ifrån sig anklagelserna

Macchiarini själv avfärdar anklagelserna mot honom och han säger till RFE/RL att han trott på sina operationer.

”Jag har hela tiden trott att min operation kan hjälpa patienten”, skriver han till kanalen i ett mejl.

”Ingen av rapporterna jag fick från patienters läkare innehöll information som var överraskande och oroande, och ingen av läkarna lyfte några akuta eller olösliga problem förrän de absolut sista dagarna av den första patientens liv”.

Han tillägger att han har svarat detaljerat på kritiken från andra forskare och att ”svaren på alla anklagelser som hittills har gjorts är offentligt tillgängliga”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag