Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macchiarini fortsätter forska – i Ryssland

Paolo Macchiarini fortsätter sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet. Foto: Sven Lindwall
Det var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet. Foto: Lisa Mattisson

I fjol briserade skandalen kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini med döda patienter och fusk. Macchiarini har sedan dess dragit sig tillbaka till ett ryskt universitet, där han fortsätter sin forskning.

”Jag har hela tiden trott att min operation kan hjälpa patienten”, säger han själv till RFE/RL.

Det var i mars i fjol som pressen blev för stor: Karolinska institutet (KI) meddelade att stjärnan Macchiarini fick lämna forskarjobbet efter att han lämnat in felaktiga cv-uppgifter och visat ”oaktsamhet i forskning”.

Flera av de patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade av Macchiarini har dött efter ingreppen, och det hela uppmärksammades stort i en dokumentärserie i SVT.

Skarp kritik har följt i flera länder där den italienske läkaren har jobbat. I juni inledde polisen en utredning om bland annat vållande till annans död, en utredning som ännu pågår.

Samtidigt så fortsätter Macchiarini sitt forskningsarbete vid det ryska Kazan-universitetet, enligt Radio Free Europe.

Opererar inte på människor

Hans arbete är i dag begränsat till forskning och han opererar inte på människor, enligt kanalen. Han arbetar inte heller längre med luftstrupar eller med syntetiska material, som använts som grund för att odla organ från stamceller.

– Anslaget som Paolo Macchiarini har för att arbeta vid Federala Kazanuniversitetet är uteslutande avsett för för-kliniska studier, säger universitetets taleskvinna Natalija Darasjkevitj.

Paolo Macchiarini. Foto: Sven Lindwall

– Det rör skapandet av matstrupars vävnadsstruktur för att ersätta skadade organ i icke-mänskliga primater.

Anslaget från Ryska vetenskapsfonden uppges löpa ut 2018.

Macchiarini har genomfört fyra transplantationer av artificiella luftstrupar i Ryssland. Tre av patienterna har sedan dess dött medan den fjärde har överlevt sedan den konstgjorda strupen togs borg. Flera andra patienter har också mist livet.

Slår ifrån sig anklagelserna

Macchiarini själv avfärdar anklagelserna mot honom och han säger till RFE/RL att han trott på sina operationer.

”Jag har hela tiden trott att min operation kan hjälpa patienten”, skriver han till kanalen i ett mejl.

”Ingen av rapporterna jag fick från patienters läkare innehöll information som var överraskande och oroande, och ingen av läkarna lyfte några akuta eller olösliga problem förrän de absolut sista dagarna av den första patientens liv”.

Han tillägger att han har svarat detaljerat på kritiken från andra forskare och att ”svaren på alla anklagelser som hittills har gjorts är offentligt tillgängliga”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!