Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macchiarini anklagas ha manipulerat bilder

Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav Wedin
Jan Carlstedt-Duke. Foto: Fotograf Ulf Sirborn
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson
Karolinska institutets aula. Foto: Fredrik Sandberg/Tt

KI har initierat ännu en utredning efter turerna kring kirurgen och professorn Paolo Macchiarini, rapporterar DN.

Utredningen rör väldigt snarlika bilder som vid olika tillfällen har publicerats i olika rapporter, med endast små manipuleringar som skiljer dem åt.

– Vi har fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två rapporter, säger Jan Carlstedt-Duke från KI:s universitetsledning till tidningen.

Samtidigt säger rektor Anders Hamsten att han inte längre ska vara med och utse Nobelpristagare.

Kirurgen och professorn Paolo Macchiarini har plockats bort och rektorn Anders Hamsten har ställt sin plats till förfogande. Men det fortsätter att storma kring Karolinska institutet.

På lördagen publiceras nya uppgifter i DN som talar för att Paulo Macchiarinis forskningsgrupp har använt sig av snarlika bilder till två rapporter som sedan publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Det handlar om tidskrifterna Biomaterials samt Nature Protocols, som har publicerat forskningsresultat om djur- och cellodlingsförsök.

Det ser ut som att samma bilder figurerar i båda rapporterna och att endast vissa manipuleringar skiljer dem åt. Bildernas syfte är att påvisa effekter efter, jämfört med före, vid djurförsök med konstgjorda luftstrupar, skriver DN som har publicerat bilderna.

Uppseendeväckande händelse

Händelsen är uppseendeväckande, menar Jan Carlstedt-Duke som sitter i KI:s universitetsledning.

– Vi har fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två rapporter, det stämmer. När man ser på bilderna efter att anmälan har kommit in, är det väldigt tydligt att många bilder är likartade. Det är förvånande att de som granskade bilderna innan studierna antogs av tidskriften inte har upptäckt det, säger han till DN.

Han säger vidare att de nya uppgifterna kommer att utredas.

– Med de nya uppgifter vi har fått in är det vår skyldighet att titta på detta på nytt och fatta ett nytt beslut. Det får ta den tid som det krävs eftersom det är viktigt att vi fattar rätt beslut, säger Carlstedt-Duke.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!