Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash NewsPaolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav WedinAnders Hamsten. Foto: Jan-Olav Wedin
Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav Wedin
Jan Carlstedt-Duke. Foto: Fotograf Ulf SirbornJan Carlstedt-Duke. Foto: Fotograf Ulf Sirborn
Jan Carlstedt-Duke. Foto: Fotograf Ulf Sirborn
Karolinska institutet. Foto: Lisa MattissonKarolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson
Karolinska institutets aula. Foto: Fredrik Sandberg/TtKarolinska institutets aula. Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Karolinska institutets aula. Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Macchiarini anklagas ha manipulerat bilder

Publicerad

KI har initierat ännu en utredning efter turerna kring kirurgen och professorn Paolo Macchiarini, rapporterar DN.

Utredningen rör väldigt snarlika bilder som vid olika tillfällen har publicerats i olika rapporter, med endast små manipuleringar som skiljer dem åt.

– Vi har fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två rapporter, säger Jan Carlstedt-Duke från KI:s universitetsledning till tidningen.

Samtidigt säger rektor Anders Hamsten att han inte längre ska vara med och utse Nobelpristagare.

Kirurgen och professorn Paolo Macchiarini har plockats bort och rektorn Anders Hamsten har ställt sin plats till förfogande. Men det fortsätter att storma kring Karolinska institutet.

På lördagen publiceras nya uppgifter i DN som talar för att Paulo Macchiarinis forskningsgrupp har använt sig av snarlika bilder till två rapporter som sedan publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

Det handlar om tidskrifterna Biomaterials samt Nature Protocols, som har publicerat forskningsresultat om djur- och cellodlingsförsök.

Det ser ut som att samma bilder figurerar i båda rapporterna och att endast vissa manipuleringar skiljer dem åt. Bildernas syfte är att påvisa effekter efter, jämfört med före, vid djurförsök med konstgjorda luftstrupar, skriver DN som har publicerat bilderna.

Uppseendeväckande händelse

Händelsen är uppseendeväckande, menar Jan Carlstedt-Duke som sitter i KI:s universitetsledning.

– Vi har fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två rapporter, det stämmer. När man ser på bilderna efter att anmälan har kommit in, är det väldigt tydligt att många bilder är likartade. Det är förvånande att de som granskade bilderna innan studierna antogs av tidskriften inte har upptäckt det, säger han till DN.

Han säger vidare att de nya uppgifterna kommer att utredas.

– Med de nya uppgifter vi har fått in är det vår skyldighet att titta på detta på nytt och fatta ett nytt beslut. Det får ta den tid som det krävs eftersom det är viktigt att vi fattar rätt beslut, säger Carlstedt-Duke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag