Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-förslaget: Utvisa kriminella – utan dom

Moderaterna har presenterat flera förslag om gängbrott. Partiet vill kunna utvisa gängmedlemmar som utgör ”ett kvalificerat hot” mot landet, även utan att de dömts för brott.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Vi vill utvidga den lagstiftningen, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson.
Foto: BILDBYRÅN

Moderaterna presenterar flera förslag om gängbrott på torsdagen. 

Partiet vill kunna utvisa gängmedlemmar som utgör ”ett kvalificerat hot” mot landet, även utan att de dömts för brott.

– Det skulle markant öka risken för människor som inte är svenska medborgare att kastas ut ur landet när man begår brott eller befinner sig i miljöer där det begås mycket brott, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Det handlar totalt om tio, ”mönsterbrytande” reformer för att bryta de kriminella gängens framfart och makt, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Partiet vill bland annat utvidga lagen om särskild utlänningskontroll för att kunna utvisa fler. Det handlar om medborgare som ”kan befaras begå eller medverka till grovt organiserad brottslighet”.

– Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson och fortsätter:

– Det skulle kunna få effekten att man kan utvisa vederbörande innan man begått ett brott.

De vill också se nya regler för att kunna beslagta egendom som antas komma från brottsvinster.

”Systemhotande fas”

De flesta förslagen är kända sedan tidigare. Bland annat dubbla straff för brott inom kriminella uppgörelser, särskilda visitationszoner med syfte att beslagta vapen, anonyma vittnen, och att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. 

– Det är det mest kraftfulla som någonsin presenterats mot gängkriminaliteten i Sveriges riksdag, säger Forssell, och kallar det för att Sverige gått in en ny, ”systemhotande” fas i den svenska kriminaliteten.

Moderatledaren Ulf Kristersson:

– Det är de senaste 5-6 åren som det blivit ett riktigt stort problem, och jag säger det för att understryka att det vi ser i Sverige ser vi inte i andra länder på samma sätt. Sverige sticker ut.

”Vi vill ju att fler utländska medborgare som begår brott i Sverige ska utvisas”.
Ulf Kristersson om partiets förslag om att kunna utvisa personer utan dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.