Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-utspelet: Utvisa fler som begår brott

Partiledaren talade på Moderaternas stämma i Västerås
Ulf Kristersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery
Fler ska kunna utvisas när de begår brott.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Moderaterna vill att fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska utvisas om de begår brott.

Bland annat ska uppehållstillstånd lättare kunna återkallas vid fängelsedomar.

– Jag tror att många människor är förbannade över att systemet inte är rättvist. Om man begår allvarliga brott är det klart att man ska utvisas, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson.

Beslutet togs på Moderaternas partistämma i Västerås.

– Det är viktigt att vi sänder signaler om att man utvisas om man kommer till Sverige och begår brott, säger Maria Malmer Stenergard till Expressen.

– Vi har sett flagranta våldtäktsfall där man ändå har hittat skäl för att inte utvisa en person. Då vill vi ta tydliga steg mot en nolltolerans.

Ett exempel är den gruppvåldtäkt i centrala Stockholm där hovrätten stoppade utvisningen av en 19-årig medborgare i Somalia. Anledningen var att hans psykiska hälsa skulle göra honom ”sårbar” i hemlandet.

”En utvisning skulle drabba honom orimligt hårt och får anses stå i strid med humanitetens krav”, skrev hovrätten.

Beslutet väckte raseri hos politiker tillhörande Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Man tar sig för pannan! Har hovrätten över huvudtaget funderat över offrets psykiska tillstånd?”, skrev M-politikern Katarina Brännström, som även förklarade att hon var ”vansinnigt arg”.

Uppehållstillstånd ska återkallas

Moderaternas nya beslut innebär att asylsökande som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på sin asylansökan och utvisas. Samma ska gälla för personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd.

Beslutet innebär också att personer med permanent uppehållstillstånd ska få tillståndet återkallat för brott med ett straffvärde motsvarande fängelse på sex månader eller mer.

Anknytning väger mindre tungt

Partistyrelsen såg dock till att stämman tillfogade att grundlag och internationell rätt ska följas. Det innebär att domstolar fortfarande ska ta hänsyn till personers anknytning till Sverige vid beslut om utvisning. Men beslutet, om det genomförs i Sverige, skulle innebära att anknytning inte kommer att väga lika tungt.

– Det ska krävas betydligt tydligare anknytning än i dag för att man inte ska kunna utvisa en person, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon pekar på att det funnits flera upprörande fall där brottslingar, trots grova brott, fått stanna i Sverige.

Andra EU-länder tolkar internationell rätt mer restriktivt när det gäller anknytningens betydelse.

Även många med utvisningsbeslut får stanna i Sverige i dag. Kan ni verkligen öka antalet utvisningar?

– Det finns forfarande problem med hinder mot att utvisa, men det handlar också väldigt mycket om vilja. Vi upplever inte att regeringen har den viljan som krävs för att exempelvis träffa fler återvändandeavtal med andra länder och se till att utvisningen verkligen fungerar, säger Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Ville gå längre

Det fanns många ombud på stämman som vill gå längre.

– Något som med rätta gör många svenskar förbannade är hur vi med flathet behandlar invandrare, som begår brott, sade Filip Bertilsson, Halland.

En motion från moderater i Västra Götaland föreslog nolltolerans mot brott som begås under tiden man söker asyl.

– Det finns de som missbrukar vår öppenhet och gästfrihet. Det handlar om att visa att i Sverige är det nolltolerans mot brott som gäller, sade Hampus Magnusson, Västra Götaland.

Det fanns också en motion från Blekinge om att den som begår brott med fängelse i straffskalan ska få avslag på sin asylansökan.

För långtgående

Partistyrelsen tyckte att det var för långtgående.

– Att gå så långt som nolltolerans skulle innebära att en 16-åring som snattar läppglans skulle utvisas, sade Anna Tenje, partistyrelsen.

Fängelse ingår i straffskalan för ringa stöld, med i praktiken blir straffet böter. Därför föreslog partistyrelsen en annan formulering i kompromissförslaget som stämman antog.

Den lyder att utvisning ska gälla för brott med ”straffvärde på fängelsenivå”. Det innebär att det begångna brottet normalt brukar leda till fängelse.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard bedömer att stämmans beslut i stort ligger i linje med vad partistyrelsen också vill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.