Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill skärpa reglerna för ensamkommande

Det finns drygt 30 000 personer registrerade som asylsökande ensamkommande barn hos Migrationsverket.Foto: Fredrik Samuelson
Nu kräver M en ny lag som ska tvinga fram tidig åldersbedömning för de som söker asyl i Sverige.Foto: Mikael Sjöberg
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson, M.Foto: Fredrik Wennerlund

Moderaterna vill skärpa reglerna för ensamkommande barn.

Nu kräver partiet en ny lag som ska tvinga fram tidig åldersbedömning för de som söker asyl i Sverige.

– Alternativet är att man ska gissa åldern, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson, M.

Det finns drygt 30 000 personer registrerade som asylsökande ensamkommande barn hos Migrationsverket.

Men de senaste dagarna har bland annat "Uppdrag granskning" i SVT avslöjat att personer som uppgett att de varit under 18 år i själva verket är vuxna.

Det har nu fått Moderaterna att reagera.

De är på väg att lämna in en motion till riksdagen där de kräver ny lagstiftning som gör det möjligt att genomföra en åldersbedömning tidigt i asylprocessen.

Inga krav i dagsläget

"Vi anser att medicinska åldersbedömningar ska vara möjligt direkt vid ankomst till Sverige och närhelst under asylprocessen då behov uppstår. Ny tydlig lagstiftning som gör detta möjligt måste på plats omgående" skriver partiet i utkastet till motionen.

– Vi vill att regeringen återkommer med en lag som gör det möjligt att göra de här åldersbedömningarna direkt. Redan när man kommer till Sverige ska man göra de här åldersbedömningarna om det är påkallat, säger Johan Forssell.

I nuläget finns det inget krav på att en person som inte kan bevisa sin ålder ska genomgå en ålderbedömning. Väljer de asylsökande att inte göra det är det upp till Migrationsverkets personal att välja om de ska tro på personens egna uppgifter eller inte.

– När vi skriver upp en ålder kan det i många fall få långtgående konsekvenser för individen. Därför finns det inbyggt i lagstiftningen the benefit of the doubt. Att hellre fria än fälla, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till Studio Ett.

 

LÄS MER: Barnläkare: Vissa har varit 40 år gamla

Inte förankrat hos allianspartierna

Moderaterna menar att dagens system gör att stora summor pengar som avsatts för att hjälpa flyktingbarn i stället finansierar vuxna som ljuger om sin ålder:

– Det är viktigt att resurser som vi sätter av för barn går till barn, inte till vuxna. Men det handlar också om barnens trygghet, säger Johan Forssell.

Medicinska åldersbedömningar har kritiserats för att inte vara tillförlitliga och det har varit svårt att hitta läkare som varit villiga att genomföra de röntgenundersökningar som används för att försöka bestämma ålder.

Men Johan Forssell avfärdar den kritiken – och öppnar för att köpa in läkarhjälp från utlandet:

– Det finns inget system som är 100-procentig, men alternativet är i praktiken att gissa ålder och det är ännu mindre tillförlitligt. Man kan tänka sig att i det här akuta läget köpa in kompetens från övriga nordiska länder.

Det kontroversiella m-förslaget är dock inte förankrat hos övriga samarbetspartier i alliansen.

– Det här är en moderat motion. Jag vågar inte säga hur de andra partierna ställer sig, säger Johan Forssell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.