Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill skärpa krav på anhöriginvandringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Billström.
Foto: Sven Lindwall

Moderaterna vill skärpa kraven på anhöriginvandring - trots motstånd från allianskollegorna.

Det säger migrationsminister Tobias Billström, M, i en intervju i SR Ekot.

– Och det är min uppfattning att tiden är kommen att starta de diskussionerna, säger han.

De nuvarande reglerna om försörjningskrav för invandrare som vill ta sina anhöriga till Sverige påverkar bara någon procent av alla anhöriginvandrare, enligt SR Ekot.

Anledningen är att de allra flesta, bland annat barnfamiljer, är undantagna kraven på att den som har uppehållstillstånd måste ha jobb och bostad innan anhöriga får komma.

"Trägen vinner"

Moderaterna vill nu skärpa kraven - trots att Folkpartiet, Centerpartiet och framför allt Kristdemokraterna har varit kritiska till förslaget.

– Förra gången så hade vi en diskussion, om att införa försörjningskravet överhuvudtaget, som också började i den ändan, att alla sa nej, och ändå blev det ja till slut, så trägen vinner, säger migrationsminister Tobias Billström, M, till SR Ekot.

Motivet till de hårdare kraven är den mängd asylsökande till Sverige.

– De inströmningstal som vi har sett när det gäller asylsökande ligger i dag på så höga nivåer, och kommer att göra det under de kommande åren, att vi måste fundera över vilka villkor som dom anhöriga som kommer till Sverige framöver kommer att komma under, säger Billström till SR Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.