Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill se utredning om slöjförbud i skolan

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna vill utreda slöjförbud. Arkivbild.
Foto: TT / TT
Frågan ska tas upp på partistämman i höst. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT / JESSICA GOW

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett införande av slöjförbud i skolan, rapporterar DN.

Frågan ska lyftas på partistämman i höst.

– Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger Gunnar Strömmer, (M), partisekreterare till tidningen.

Frågan om ett slöjförbud i skolan har splittrat Moderaterna. Flera av partiets företrädare och förbund står bakom ett förbud eller en utredning om möjligheten. Internt har diskussionen lett till en splittring.

Men nu har Moderaternas partistyrelse kommit med tydliga besked. Ledningen vill se en utredning om ett förbud mot slöjor i förskolan och grundskolan. Frågan ska tas upp på partistämman i höst, skriver DN.

Samtidigt betonar partistyrelsen att frågan ger rum för ”svåra avvägningar”.

– Att slöja på barn är ett uttryck för en syn på heder och en syn på flickor som måste motverkas är de allra flesta överens om. Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till DN.

Ska utreda konsekvenser

Enligt Gunnar Strömmer finns det såväl praktiska som principiella svårigheter att ha i åtanke. Dels är det en avvägning mot religionsfriheten och föräldrars rätt att bestämma för sina barn. Dels handlar det om jämställdhet och lika behandling, skriver DN.

Frågan om även andra religiösa symboler bör förbjudas i skolan är något som kommer att tas upp i utredningen.

 – Det är en av de gränsdragningsfrågor som man måste titta på i en sådan här utredning. Går det att på ett tydligt sätt avgränsa det till slöjan eller får det vittgående konsekvenser och är vi i så fall beredda att ta de stegen? Det är ett utmärkt exempel på varför detta inte ska hanteras skyndsamt, säger Gunnar Strömmer till DN.

Enligt DN menar flera av företrädarna bakom slöjförbudet att det ska syfta till att motverka hedersförtryck. Kritiska röster har i stället hävdat att förbudet skulle slå mot de flickor som man försöker skydda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.