Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M vill se fängelse för störning i domstol

”Syfte att de ska exploateras i narkotikahandel”.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, Moderaterna.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Södertörns tingsrätt.
Foto: JANNE ÅKESSON

Ett polisvittne fick höra att hans ”syster är en hora”, under en pågående rättegång.

Nu vill Moderaterna att domare ska kunna döma personer till en månads fängelse för ”ordningsstörande beteende” i rättssalen.

– Svenska domstolar ska inte vara nån jäkla fritidsgård, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Expressen har berättat om ett kaosartat pågående mål i Södertörns tingsrätt, efter att polisen sprängt en misstänkt knarkliga.

När en polis vittnade möttes han av ”grisljud” i rätten. En 22-årig man som pekas ut som gängledare skrek bland annat till rätten:

– Ni är mammaknullare hela bunten.

Domaren i målet, Sara Rosén, säger att det förekommit beteenden i rättssalen som skulle kunna bedömas som brottsliga.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell reagerar starkt på händelsen. Partiet föreslår nu en lagändring där domare ska kunna utdela fängelsestraff i upp till en månad för ”ordningsstörande beteende” i rättssalen.

– Vi har ju sett en utveckling där vi får rapporter om allt fler ordningsstörningar i svenska domstolar. Och det här som ni rapporterar om nu, det var väl droppen som fick bägaren att rinna över helt enkelt, säger Forssell.

Forssell: Tydlig signal

Han beskriver förslaget som en utvidgning av systemet som finns i dag, där rätten kan döma ut böter om någon gör olämpliga uttalanden. 

– Det här blir en självständig påföljd. Det är ingen mänsklig rättighet att få skrika såna här fula saker till rättens ordförande eller utdela hot, utan tvärtom, man måste ta väldigt allvarligt på det. Precis som vi ser extra allvarligt på när man riktar hot mot till exempel poliser, säger Forssell.

Nu ska det föreslås i en motion till justitieutskottet:

– Jag tycker att det finns en glidning i hela samhället, att väldigt otrevliga kränkningar normaliseras. Jag tar illa vid mig när jag ser att det sker till och med i svenska rättegångssalar. Där måste vi sätta ned foten.

Se mer:

”Syfte att de ska exploateras i narkotikahandel”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.