Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M vill satsa miljarder på sänkt inkomstskatt

Elisabeth Svantesson (M): ”Hur tondöv kan en regering vara?”
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: SUSANNE PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Slopa värnskatten och en gradvis sänkning av den statliga inkomstskatten.

Det är budskapet i Moderaternas budgetmotion, uppger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Di.

Inom kort presenterar oppositionen sina alternativ till regeringens budget.

Till Dagens industri berättar nu Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson en del av förslagen som tas upp i budgeten.

Till dessa hör en stegvis sänkning av den statliga inkomstskatten.

”Vi tar ett steg i vår skattereform i den här budgeten, där vi föreslår att nivån på den statliga inkomstskatten börjar trappas ned från 20 till 17 procent de tre nästkommande åren”, säger Elisabeth Svantesson till Di.

Nedtrappning är tänkt att ske med en procentenhet per år och väntas kosta 2,5 miljarder kronor. Målet är att nå principen om hälften kvar av lönen efter skatt uppger Svantesson.

M: ”Slopa värnskatten”

Moderaterna vill även ta bort värnskatten, vilket väntas landa på en kostnad på drygt 6 miljarder kronor. 

Till skillnad från tidigare budgetmotion blir det inte en gemensam budgetmotion mellan Moderaterna och Kristdemokraterna i år uppger Svantesson och hänvisar till att det parlamentariska läget denna gång är annorlunda.

En del frågetecken kring vad den kommande budgetmotionen kommer att innehålla kvarstår. Som hur Moderaterna tänker kring skatter för lägre inkomster, men till Di hintar Svantesson om att det troligtvis även blir skattesänkningar där.

”Det är ingen hemlighet att jag har varit kritisk mot regeringen och stödpartierna, att de inte sänker skatten för alla löntagare. Vi återkommer med hela vår skattepolitik i budgeten”, säger hon till Di.

I sin budgetmotion vill Moderaterna även ge skattelättnad till utländska experter som kommer till Sverige och arbetar. Den så kallade expertskatten ska förlängas från dagens tre år till fem år. Dessutom vill M-budgeten introducera associationsrättsliga fonder i Sverige.

”Det är en typ av investeringsfond som finns i andra EU-länder, som gör att vi kommer att få mer kapital att stanna i Sverige”, förklarar Elisabeth Svantesson till Di.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.