Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M vill mognadstesta sexåringar

Tomas Tobé. Foto: Emil Nordin

Inför skolstarten ska alla sexåringar i Sverige göra ett mognadstest, enligt ett nytt förslag från Moderaterna.

De som behöver extra stöd i första klass ska på så vis kunna upptäckas tidigare.

– Vi märker att barn har inlärningssvårigheter alldeles för sent i dag, säger Tomas Tobé, partiets skolpolitiska talesperson.

Bör sexåringars mognad testas?

Tomas Tobé som ligger bakom förslaget har nyligen tagit plats både i riksdagens utbildningsutskott och i Moderaternas interna arbetsgrupp för skolfrågor.

– Jag tycker att vi har för mycket vänta och se-mentalitet i den svenska skolan i dag, säger han till Expressen.se.

Särskilt test

Därför vill Tomas Tobé införa ett särskilt test av landets sexåringar inför skolstarten, vilket Svenska Dagbladet också skrivit om.

– Det här är ju en modell jag vill utveckla med lärarfacken och forskare inom området. Jag kan tänka mig att man kan testa förmåga för språkinlärning till exempel, säger Tomas Tobé.

Förslaget har fått kritik för att en bedömning av barns inlärningsförmåga lika gärna kan göras i sexårsverksamheten, och att särskilda tester bara är överflödiga.

"Viktigt med likvärdighet"

Tomas Tobé tycker att kritiken är orättfärdig.

– Det finns väldigt många kommuner som klarar av överföringen från sexårsverksamheten till grundskolan. Men det fungerar inte över hela landet. För mig är det väldigt viktigt med likvärdighet, säger han.

Andra kritiker pekar på att det saknas pengar att ge särskilt stöd till barn som behöver det. Att satsa pengar på tester av barnen har då inget värde.

– Vi har ju mycket stöd till barn med svårigheter i dag, men senare i åldrarna, säger Tomas Tobé.

– Vi måste få extrainsatser mycket tidigare. Det vi ser är att det är framför allt barn med en tuffare situation på hemmaplan som vi inte fångar upp i tid. För dem skulle ett obligatoriskt test vara bra.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan ger ändå inte mycket för Tomas Tobés förslag om mognadstest.

– De allra flesta lärare ser vilka som inte hänger med. Det är inte det som är problemet. Det finns ju inte resurser att sätta in. Här har vi en regeringsföreträdare som föreslår att man ska mognadstesta när samma regering sparar 1,5 miljarder kronor på skolan de närmaste två åren, säger han till TT.

– Menar man allvar med att hjälpa alla barn från början, då måste man också vara beredd att investera i skolan. Prioriterar man skattesänkningar och spar in på skolan, så blir det inte bättre av att man mognadstestar alla barn, säger Ibrahim Baylan.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!