Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M överväger att lämna energiöverenskommelsen

M överväger lämna energiöverenskommelsen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ulf Kristersson (M). Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Stefan Löfven (S). Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna överväger att lämna den svenska energiöverenskommelsen, skriver Dagens Nyheter.

I stället vill man bygga ut kärnkraften.

– Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte, säger M-ledaren Ulf Kristersson till tidningen.

Moderaterna går till EU-val på att bland annat bygga ut kärnkraften för att nå klimatmålen.

Redan för några veckor sen skrev partiets ledare Ulf Kristersson på Di Debatt om sin syn på den politiska energiöverenskommelsen. Då menade han att målet i överenskommelsen borde bytas ut till ”ett 100 procent fossilfritt elsystem”.

”Inte att, som nu, fasa ut kärnkraften”, skrev M-ledaren.

Ulf Kristersson om energiöverenskommelsen

Nu utvecklar han sitt resonemang – och höjer tonläget – om att bygga ut kärnkraften i en intervju med DN:

– Det som hänt är kombinationen av europeiska klimatambitioner där det inte finns någon realism att nå målen om vi inte använder den kärnkraft vi har i Sverige och snarare bygger ut den än minskar den. Det andra är en pågående avveckling av svensk kärnkraft. Det tredje är en snabb ökning av elektrifieringsgraden av svensk vägtransport och näringsliv. Då ska vi inte ha el från tyska kolkraftverk, säger Kristersson.

Ulf Kristersson vill att kärnkraften byggs ut, och vill se ett tydligare mål för kärnkraften i energiöverenskommelsen. Foto: LINN MALMéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var 2016 som regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingick en blocköverskridande överenskommelse om energin. Syftet var att få till en långsiktig energipolitik. I ett pressmeddelande skrev man:

”Överenskommelsen utgör en gemensam färdplan för en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem, med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040”

I Expressen TV:s nyhetsprogram Senaste Nytt, som sänds varje morgon mellan klockan 06.00 och 10.00, rapporterades det så här om energiöverenskommelsen.

Målet: 100 procent förnybar el 2040

I själva överenskommelsen finns en punkt om enbart kärnkraft. Där står det bland annat att det redan finns beslut om att avveckla fyra reaktorer till 2020, samt om de höga kraven på säkerhet i landets kärnkraftverk. Samtidigt skriver de politiska partierna att målet med 100 procent förnybar el för 2040 inte är ”ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut”.

I Simpevarp några mil norr om Oskarshamns ligger Clab. Där mellanlagras Sveriges använda kärnbränsle i väntan på att ett slutförvar ska bli klart att tas i drift. Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Vi måste börja med att Sverige bestämmer sig för en tydligare tolkning av vad vi faktiskt har bestämt. De som vill ha kvar kärnkraften konstaterar att det inte finns något formellt stoppdatum och de som är emot den konstaterar att det ska vara 100 procent förnybart snart. De två målen är inte kompatibla. Då är det bättre att svensk politik beslutar att vi ska ha kvar kärnkraften efter 2040 och snarare bygga ut den, säger Ulf Kristersson till DN.

I Di Debatt skriver han:

”Målet om 100 procent förnybart bör därför bytas mot ett mål om ett 100 procent fossilfritt elsystem. Både förnybar el och kärnkraft behövs för att nå klimatmålen”.

Vill diskutera med regeringen

Blir det ingen förändring överväger Kristersson och Moderaterna att lämna överenskommelsen.

– Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte. En överenskommelse gör man för att kompromissa och nå långsiktighet som alla inklusive industrin har nytta av. Om överenskommelsen skapar osäkerhet har den inget värde, säger M-ledaren till DN.

Enligt honom har han pratat med energiminister Anders Ygeman, S, om att diskutera innehållet i överenskommelsen. Kristersson säger att S är redo att diskutera – men inte att ändra någon formulering.

– Då ser jag inget större värde i det, avslutar han.