Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M vill kunna införa tiggeriförbud lokalt

Beatrice Ask drev frågan om kommuners rätt att förbjuda tiggeri.
Foto: Anna-Karin Nilsson
M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Anna Karin NIlsson
Muf-ordföranden Rasmus Törnblom är kritisk.
Foto: Anna Karin Nilsson

Moderaternas partistämma röstade ja till partiledningens förslag att kunna förbjuda tiggeri lokalt.

- Vi jobbar med att lösa samhällsproblem och när vi har fört de här diskussionerna i vårt parti är det många kommuner som berättar om att det regelverk de har inte räcker till för att upprätthålla ordning, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Men Moderata ungdomsförbundet är starkt kritiska.  

– Jag tycker att det är problematiskt. Man borde inte begränsa möjligheterna för människor att be om hjälp, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Det var redan i våras som frågan om att förbjuda tiggeri var uppe på dagordningen. Dessutom ville Moderaterna då göra det möjligt för kommunerna att anställa personal som håller ordning på tiggarläger.

I helgen har partiet hållit partistämma i Karlstad och på nationell nivå föreslår partiledningen att "organiserat tiggeri" ska förbjudas – vilket också röstades igenom på söndagen.

Vad som är organiserat kan dock vara svårt att belägga.

– Jag tycker att det är problematiskt. Man borde inte begränsa möjligheterna för människor att be om hjälp. Det förslag som lagts fram kom fram väldigt fort, det tycker jag är ett problem. Men jag kände att det var det här beslutet som skulle fattas, säger Rasmus Törnblom, ordförande i Muf till Expressen efter beslutet.

– Jag tycker att det är tråkigt att man röstar så här, på ett skarpare sätt mot tiggeriet. 

"Förbjuda tiggeri"

I ett annat förslag föreslår partiledningen att de vill se över ordningslagen "i syfte att i lokala ordningsskrifter kunna förbjuda tiggeri för att öka förutsättningarna att upprätthålla den allmänna ordningen". I praktiken skulle det helt enkelt innebära att man tar bort möjligheterna att tigga. 

- Att man på lokal nivå kan använda kommunala ordningsregler för att ingripa mot tiggeri om det stör ordningen på vissa platser, säger Anna Kinberg Batra på söndagseftermiddagen. 

Varför har ni ändrat er till en skarpare formulering?  

- Vi jobbar med att lösa samhällsproblem och när vi har fört de här diskussionerna i vårt parti är det många kommuner som berättar om att det regelverk de har inte räcker till för att upprätthålla ordning. 

MUF är kritiska och menar att svängningen innebär ett förbud i praktiken. Hur ser du på kritiken? 

- Kommuner måste ha möjlighet att se till att ordningen upprätthålls. Sen är vi tydliga att din och min rätt att be om hjälp ska aldrig förbjudas, säger Kinberg Batra.

Vill förbjuda tiggeri

Moderaternas partistyrelse vill nämligen att det ska bli möjligt att förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker.

– Det kan vara vid vissa allmänna platser där man uppfattar att man behöver ha lokala regler för att inte få problem, säger Beatrice Ask, M. 

Vilka platser får man tigga på då?

– Det beror på kommun eller ort. Det är därför det är viktigt att fatta lokala beslut. Det är viktigt att man kan ta hänsyn till de lokala förutsättningarna. Det är ju inte överallt man har ordningsproblem.

Det innebär ju ett tiggeriförbud på de platser kommunen vill. Det är mer än vad ni sagt tidigare. Vad har ändrats?

– Vi står fast vid att vi inte vill förbjuda tiggeri och de människor som ber om hjälp. Både du och jag kan hamna i en situation där vi behöver be om andras hjälp. Där är det viktigt att vi inte går in med åtgärder. Däremot företeelser som riskerar att skapa problem måste vi att reagera mot. Det kan vara ordningsstörningar eller illegala bosättningar, säger Ask.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, är dock emot partiledningens förslag om ändring i lokala föreskrifter som skulle förbjuda tiggeri.

– Man borde inte göra det omöjligt eller försvåra för människor i behov av hjälp. Uppenbart finns det en vilja på stämman att skärpa åt detta. Jag är väldigt förvånad. När vi hade partistyrelsemöte i augusti och behandlade ärendena till stämman skulle man se över ordningslagen och titta på till exempel hur pengainsamling skulle regleras. Nu kommer man med betydligt hårdare skrivningar, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom, som menar att förslaget i praktiken är ett förbud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.