Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M vill ha "superlärare" på var tionde skola

Tomas Tobé. Foto: Roger Vikström

Moderaterna vill utöka satsningen på de så kallade superlärarna. Detta trots kritik från lärare och fackförbund, skriver DN i dag.

Är idén med så kallade superlärare bra?

De nya lärarhandledarna ska hjälpa till i skolor där andelen elever med gymnasiebehörighet är låg. Insatserna ska inriktas i ämnen som svenska, matematik och NO-ämnen i uppemot tio procent av landets mellan- och högstadieskolor.

Skolverket föreslås anställa och utbilda handledarna i ett system som kopierats från Ontario i Kanada. De som tillsätts ska få tjänstledigt från sina ordinarie lärartjänster för att "professionellt och målinriktat samverka" med personalen i utvalda skolors arbetslag. Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, säger till DN att de inte vill begränsa skolvalet eller blanda klasser.

– Men vi kan inte ha så här stora skillnader mellan skolor, säger han.

Försämrade resultat

Förslaget kommer från Moderaternas centrala arbetsgrupp. Partiet poängterar att staten måste agera då den svenska skolan befinner sig på ett sluttande plan. Resultatet fick man svart på vitt i den senaste veckans internationella kunskapsmätningar där Sverige var ett av de länder inom EU/OECD där resultaten försämrats mest under de senaste tio åren.

Regeringens tidigare satsning på skolor med svaga resultat har inte fallit ut som förväntat. Många skolor har tackat nej till de så kallade superlärarna som skulle hjälpa till med enskild handledning i klassrummen.

Lärarhandledare föreslås bli en ny karriärtjänst i Sverige och ge högre lön. Förslaget lämnas vidare till partistyrelsen vid årsskiftet för beslut.