Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill ha språkkrav för medborgarskap

Moderaterna föreslår vad de kallar för ”den största språkreformen i modern tid”. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kristina Axén Olin och Ulf Kristersson (M) vill ha språkkrav för medborgarskap. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulf Kristersson och Kristina Axén Olin skriver i en debattartikel på SvD att de vill att kunskaper i svenska språket ska vara ett krav för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. 

M:s partiledare Ulf Kristersson och riksdagsledamoten Kristina Axén Olin vill se ett större fokus på språkkrav för nyanlända. 

I debattartikeln i SvD skriver de att Sverige under många år har förminskat ”värdet av vårt eget språk” och att politikerna har skickat signaler om att personer som kommer hit knappt behöver lära sig svenska. 

De skriver vidare att integrationen är ”vår tids ödesfråga” och att språket är centralt för den som ska ta sig in i samhället. 

”Största språkreformen i modern tid”

Därför föreslår de nu vad de kallar för ”den största språkreformen i modern tid”. 

Bland annat vill de se skärpta krav på SFI med individuella prestationsplaner och indraget eller reducerat ekonomiskt stöd till de som inte klarar kurserna. 

De vill också se en begränsad rätt till att få använda tolk vid kontakter med svenska myndigheter, en obligatorisk språkförskola för nyanlända barn från tre års ålder och att grundläggande svenskakunskaper ska vara ett krav för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.