Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TTModeraternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TT
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TT
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: AOP-IBL/Pelle T NilssonModeraternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: AOP-IBL/Pelle T Nilsson
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: AOP-IBL/Pelle T Nilsson
Moderaterna vill också att det ska finnas fler poliser och att straffen för allvarliga våldsbrott ska skärpas. Foto: Olle SporrongModeraterna vill också att det ska finnas fler poliser och att straffen för allvarliga våldsbrott ska skärpas. Foto: Olle Sporrong
Moderaterna vill också att det ska finnas fler poliser och att straffen för allvarliga våldsbrott ska skärpas. Foto: Olle Sporrong

M vill göra det lättare att utvisa brottslingar

Publicerad

Moderaterna vill göra det enklare att utvisa personer som utför brott.

Men regeringen hävdar att oppositionens krav är slag i luften.

– Så vitt jag förstår så finns redan den här möjligheten i lagstiftningen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Moderaterna presenterade flera nya förslag för att göra Sverige tryggare under en pressträff på torsdagen.

De riktade in sig på tre olika områden: fler poliser, skärpta straff för allvarliga våldsbrott som dråp och att fler fall ska kunna leda till utvisning vid brott.

– Vi lever i ett tryggt land. Sverige är ett av världens tryggaste länder. Men den oro som människor känner måste tas på allvar, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till TT.

Utvisas

För att en person som inte är svensk medborgare ska kunna utvisas krävs i dag att det utförda brottet leder till annat straff än böter, att det finns en återfallsrisk eller att straffet är ett års fängelse eller längre.

Moderaterna vill nu att personer utan svenskt medborgarskap ska kunna utvisas även om brottet bara leder till ett fängelsestraff på mellan sex och tolv månader.

Det är en åklagare som ska kunna yrka på utvisning, när dessa krav kan anses vara uppfyllda. Vissa andra faktorer spelar också in i bedömningen. Om en person till exempel har anknytning Sverige ska det påverka beslutet. Ingen ska heller utvisas om dennes liv bedöms vara i fara eller om den riskerar att utsättas för omänsklig behandling.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, menar dock att den möjligheten redan finns i lagen.

– Så vitt jag förstår så finns redan den här möjligheten i lagstiftningen. Men jag har inte hunnit ta del av Moderaternas förslag än så jag kan inte göra en bedömning om det skulle innebära en skärpning, säger han.

De krav på skärpta straff för allvarligare våldsbrott som också lades fram vid M-träffen menar Anders Ygeman redan är genomförda:

– De kräver skärpta straff kommer ungefär en och en halv timme efter att regeringen skärpt straffen, säger han.

Tryggare Sverige

En av anledningarna till att Moderaterna presenterat dessa tre förslag är den rapport som polisens nationella operativa avdelning, NOA, presenterade. Rapporten visade bland annat att 53 områden i Sverige är utsatta för allvarlig brottslighet. 15 av dessa områden ska också vara särskilt utsatta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag