Migrationsverket höjde nyligen sin prognos över hur många ensamkommande flyktingbarn som väntas söka asyl i Sverige under 2015 – från 12 000 till 30 000.
Många av de ensamkommande saknar dokumentation som styrker deras ålder och nu kräver Moderaterna att Migrationsverket återupptar de slopade åldersbedömningar som tidigare var praxis, rapporterar Aktuellt.
– Vi har nu en omöjlig situation när det gäller ensamkommande flyktingbarn till Sverige och vi tror att det är särskilt i tider av stora prövningar som man behöver ha ordning och reda i mottagandet. Men vi måste också säkerställa att resurser som är avsedda för barn också ska gå till barn, säger migrationspolitiske talespersonen Johan Forsell till programmet.
Åldersbedömningarna avskaffades så sent som förra månaden. Främst för att Migrationsverket hade svårt att hitta läkare som ville utföra dem.
Låg precision
– De tillgängliga undersökningarna i dag när det gäller medicinska åldersbedömningar har en så låg precision att antalet barn som blir felbedöma blir så stort att de inte bör användas, säger Anders Hjern, överläkare och professor vid Karolinska institutet, till Aktuellt.
Johan Forsell menar att Moderaterna har förståelse för läkarkårens åsikter.
– Men det här handlar inte om att man ska fastslå en ålder utan att man gör en bedömning i ett åldersintervall som sen ska tolkas till den enskildes fördel. Och utan de här bedömningarna har man faktiskt ännu mindre information att gå på vilket riskerar att öppna upp för godtycke.
Hittills är det bara Sverigedemokraterna som drivit frågan om att återinföra åldersbedömningarna. Men Johan Forsell nekar till att Moderaterna ska ha sneglat på partiets politik.
– Vi Moderater, vi tittar på verkligheten och inte hur andra partier resonerar. Vi tror att de här bedömningarna behövs nu när vi har ett nytt läge.
Även regeringen öppnar för att återinföra de kritiserade åldersbedömningarna. Via sin pressekreterare hälsar migrationsminister Morgan Johansson (S) till Aktuellt att han är beredd att se över möjligheten.