M varnar vårdpersonal för att rösta på Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts (M) kollega Kristoffer Tamsons varnar i ett brev landstingsanställda för att rösta fram en vänsterregering i höstens val.

STOCKHOLM. Moderaterna i Stockholms län varnar i ett brev landstingsanställda för att rösta fram en vänsterregering i höstens val.

I brevet, som tidningen Metro först rapporterade om, skriver Moderaternas Kristoffer Tamsons att unga anställda kan drabbas av Socialdemokraternas förslag att "chockhöja" arbetsgivaravgiften för alla anställda som är yngre än 25 år.

"Det motsvarar totalkostnaden för cirka 500 av våra unga medarbetare . . . Bakom dessa siffror finns människor av kött och blod", skriver han.

"Tomma hot"

Jens Sjöström (S), gruppledare i sjukvårdsstyrelsen södra tycker att brevet är direkt osmakligt.

– Det är direkt osmakligt. I stället för att ta politiskt ansvar för vårdkrisen försöker Moderaterna skrämma unga människor med tomma hot, säger han till Metro.

Även Socialdemokraternas talesman i finansutskottet, Fredrik Olovsson (S), beklagar Moderaternas öppna brev.

– Det är uppenbart lögnaktigt och vilseledande. Det är ju en beklaglig start på valrörelsen. Det är klart att vi har en fullt finansierad budget. Vi finansierar våra reformer, delvis med skattehöjningar, bland annat restaurangmomsen, säger Olovsson till TT.

Får kritik från kollegor

Under måndagen har även allianspolitiker reagerat på Moderaternas öppna brev i Stockholms läns landsting. Det är personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) som tycker att Moderaterna gått för långt.

"Som personallandstingsråd förvånas jag av den skarpa tonen i brevet som nog kan uppfattas som rätt hotfullt. När det dessutom är formulerat på ett brevpapper med landstingets logga – i stället för den egna partiloggan – ger det en officiell prägel trots att detta är en inlaga från ett enskilt parti", skriver hon i ett uttalande.

"S blir skakiga"

Men Kristoffer Tamsons tar lätt på kritiken.

– Utifrån dagens teknik och de möjligheter som finns så är ett öppet brev ett sätt att få bättre spridning på saker och ting än till exempel att dela ut flygblad, säger Tamsons till Expressen.

Moderaternas valledare menar att brevets syfte var att på ett effektivt sätt uppmärksamma förslaget om att höja arbetsgivaravgiften.

– Jag upplever att S blir skakiga när de tvingas diskutera sin egen politik och sina egna förslag. Vi vill att de kommer ut ur skuggorna och faktiskt berättar om det här förslaget som riskerar att slå hårt mot unga, inte bara dem i restaurangbranschen utan även inom sjukvården och hos andra stora arbetsgivare, säger Tamsons till Expressen.

Max fick hård kritik

Tamsons brev har även mötts av kritik från fackförbundet Kommunal.

– Det är ett övertramp att komma med förtäckta hot på det här sättet. Men oavsett som skrivit brevet så tror jag att våra medlemmar själva har förmågan att se vad som händer ute i verksamheterna, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, till Metro.

När hamburgerkedjan Max i ett månadsbrev varnade för att oppositionen kan vinna valet väckte det stark kritik för att företaget försökte påverka hur de anställda röstar.

Här kan du läsa hela brevet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.