Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-väljarnas kritik: Busch Thor bättre än Kristersson

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” i söndags kväll.
Foto: OLLE SPORRONG

Ulf Kristersson fick ovanligt lågt betyg efter SVT-debatten i söndags.

Och nu visar mer detaljerade siffror att han dessutom fick stryk av KD-ledaren Ebba Busch Thor – bland de egna M-väljarna.

– Kristdemokraterna har det politiska initiativet på högersidan, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

För ett år sedan var det Ulf Kristersson som lyste starkast, konstaterar Peter Santesson. M-ledaren vann samtliga debatter i valrörelsen, enligt Demoskops mätningar, medan Ebba Busch Thor ofta hamnade i nedre halvan av fältet.

I söndags kväll var bilden omvänd.

– Ebba Busch Thor sopade banan på ett sätt som Kristersson brukade göra förut samtidigt som Kristerssons betyg liknade de vi brukade se för Busch Thor i början av hennes partiledarskap, säger Santesson.

Ebba Busch Thor fick överlägset högst betyg i Expressen/Demoskop under söndagen: 3,31. Ulf Kristersson – blygsamma 2,75.

– En sak som särskilt kan stressa Moderaterna är att Busch Thor går hem så bra även utanför det egna partiet, säger Santesson.

Ebba Busch Thor fick överlägset högst betyg i Expressen/Demoskop.
Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson fick ovanligt lågt betyg efter SVT-debatten.
Foto: OLLE SPORRONG

Och nu visar dessutom mer utförliga siffror från Demoskop att Kristerssons egna väljare till och med tyckte att Busch Thor var bättre.

M-väljarna gav nämligen Kristersson betyget 3,98 efter SVT-debatten – medan Busch Thor fick 4,30 i samma grupp.

”Har initiativet på högersidan”

Det har hänt förr att partiledare tagit stryk i debatter bland de egna väljarna. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har till exempel vunnit över Stefan Löfven bland S-väljare.

– Men då har en förklaring varit att Löfven är en ganska blek debattör, säger Peter Santesson och fortsätter:

– Här tror jag att det är någonting annat som ligger bakom. Kristdemokraterna har det politiska initiativet på högersidan och är just nu partiet som andra förhåller sig till, samtidigt som Moderaterna försöker hitta en ny kurs efter alliansen.

I söndags avslöjade Expressen att Moderaterna skakas av ett internt missnöje med hur partiet leds. Främsta skälet är motgångarna i opinionen och att partiet tappat initiativet i den politiska debatten.

Från att i många år ha varit ohotat som det största borgerliga partiet har M tappat mark, samtidigt som Kristdemokraterna gått kraftigt framåt.

I en mätning av DN/Ipsos för två veckor skilde bara 3,5 procent mellan partierna – minsta skillnaden någonsin. M fick 15,7 procent, medan KD noterades för 12,2.

En dramatisk scenförändring sedan valet i september, även om KD redan då överträffade förväntningarna med valresultatet 6,3 procent.

Högre betyg bland kvinnor

En förändring som alltså avspeglade sig även i SVT:s partiledardebatt.

En vinstfaktor för KD är fokuseringen på vård- och omsorgsfrågor, enligt Santesson. Ett politiskt område där allianspartierna tidigare har varit svaga.

– Nu äger KD vård- och omsorgsfrågorna och Busch Thor är skicklig på att utnyttja det. Det är intressant att hon fick högre betyg från kvinnor än män i partiledardebatten. Nu lyckas KD förena ett högt förtroende i mjukare välfärdsfrågor samtidigt som de också vinner mark bland mer konservativt orienterade väljare hos M och SD.

DEMOSKOP: PARTILEDARNAS BETYG EFTER SVT-DEBATTEN

1) Ebba Busch Thor: 3,31

2) Jan Björklund: 2,92

3) Jimmie Åkesson: 2,90

4) Jonas Sjöstedt: 2,88

5) Ulf Kristersson: 2,75

Annie Lööf: 2,75

7) Stefan Löfven: 2,74

8) Isabella Lövin: 2,21

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.