Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-väljarna föredrar SD framför KD

Moderatväljarna föredrar Sverigedemokraterna före KD.Foto: JESSICA GOW/TT
Jimmie Åkessons parti är mer populärt bland Moderaternas väljare än vad Ebba Busch Thors KD är, visar den nya undersökningen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansens nya mardröm:

Jimmie Åkesson är populärare än Ebba Busch Thor bland M-väljarna. 

13,4 procent av M-väljarna anser att SD är det näst bästa partiet, visar SCB:s partisympatiundersökning. 

Samtidigt rasar Moderaterna i Stockholms stad – från 31,2 procent till 22,5 procent. 

Under tisdagen meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon bjuder hem de övriga alliansledarna till sin bostad i Nacka. Syftet är att blåsa liv i alliansen inför valet nästa år.

– Det blir hemma vid mitt köksbord, förklarade hon. 

Men många M-väljare vill även se SD-ledaren Jimmie Åkesson vid förhandlingsbordet. 

Uppförsbacke för Ebba Busch Thor.Foto: Sven Lindwall

Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning visar att 13,4 procent av M-väljarna anser att Sverigedemokraterna är det näst bästa partiet. Populärast bland Moderaterna är dock Centerpartiet (27,7 procent). 

Annie Lööf leder det näst bästa partiet enligt M-väljarna.Foto: HENRIK JANSSON

Bara 6,2 procent av M-väljarna säger att Kristdemokraterna är näst bästa parti. 

Omvänt visar SCB-siffrorna att fyra av tio SD-väljare anser att Moderaterna är näst bästa parti. På andra plats bland SD-väljarna kommer Socialdemokraterna med 12,3 procent. 

Rasar i Stockholm – som väntat

När SCB på onsdagen presenterade mer detaljerad statistik visade det sig också att Moderaterna – som väntat – rasar i Stockholms stad. Partiet går från 31,2 procent till 22,5 procent.

Även i Skåne läns västra region så tappar Moderaterna kraftigt - från 30 till 18,1 procent. I Malmö är nedgången också kraftig - från 28,6 till 20,9.

I Stockholms län är nedgången mindre dramatisk – ned 2,6 procentenheter.

Undersökningen visar samtidigt att Miljöpartiet räddas av kvinnorna. Bland männen skulle bara 3,4 procent rösta på partiet i dag, medan 6,5 procent av kvinnorna skulle rösta på Gustav Fridolin och Isabella Lövin. 

Ja till EU - nej till euron

Svenska folket säger fortsatt ja till EU och nej till euron, enligt SCB-mätningen. 

Andelen svenskar som i huvudsak är för Sveriges medlemskap i EU var i maj 54,5 procent. Andelen svenskar som skulle rösta ja till svenskt medlemskap i euron om det hade varit folkomröstning i maj var 16,5 procent. Andelen som skulle ha röstat nej var 70,6 procent. 

Rättelse:

Expressen publicerade tidigare en felaktig uppgift om att fyra av tio M-väljare anser att SD är näst bästa parti.  SCB:s statistik visar att det är fyra av tio SD-väljare som anser att M är näst bästa parti. 

 

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.