Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-utspelet: Barn under 15 år ska kunna dömas

Torbjörn Nilsson rapporterar från M-stämman och om Moderaternas och Ulf Kristerssons utmaningar inför nästa val.
Ulf Kristersson på M-stämman.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill skärpa kampen mot brottsligheten med ökade befogenheter till polis och ordningsvakter.

Partiet vill också utreda sänkt straffmyndighetsålder.

Moderaternas partistämma beslutade på fredagen om ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

M vill bland annat öka polisens möjligheter till hemliga tvångsmedel, göra det lättare att genomföra husrannsakan i kriminella miljöer och utöka möjligheterna att samla in, registrera och analysera biometriska uppgifter från misstänkta.

De moderata ombuden som gick upp i talarstolen gav en mörk bild av tillståndet i Sverige.

– Det är vardagsmat nu, att man vaknar upp och undrar vem som blivit skjuten i natt, sade Alexandra Anstrell, Stockholms län.

Sänkt straffålder?

Anders Ågren, Västerbotten, tyckte att Sverige har blivit ett avskräckande exempel.

– Kriminaliteten hotar inte bara enskilda utan hela samhället, sade han.

Andra pekade på att unga inte längre vågar ha på sig märkeskläder av rädsla för att bli rånade.

Det rådde stor enighet om de skärpningar av rättspolitiken som partistyrelsen föreslagit. På några punkter ville dock stämman gå ännu längre.

Den beslutade bland annat att Moderaternas ska verka för att utreda en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år.

– Vi behöver göra det svårare för den organiserade brottsligheten att rekrytera unga, sade Noria Manouchi, Skåne.

Bland riksdagspartierna är det i dag bara Sverigedemokraterna som är för sänkt straffmyndighetsålder.

Livstids utvisning

Stämman ville också skärpa partistyrelsens förslag om att fler utländska medborgare som begår brott ska utvisas. För grova brott ska utvisning vara på livstid, blev beslutet.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell medgav från talarstolen att förslagen att ge polisen ökade befogenheter påverkar den personliga integriteten.

– Det är alltid en avvägning mellan den enskildes integritet och förmågan att kunna klara upp brott, säger Forssell till TT

– Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning.

Ulf Kristersson höll tal och sa bland annat att Sverige måste ta tillbaka kontrollen från kriminella gäng.

Under stämmans debatt var det få röster som hördes som varnade om konsekvenser för den personliga integriteten. Ett par ombud var kritiska till förslaget om att polisen ska kunna upprätta tillfälliga visitationszoner.

Det hördes också invändningar mot att pröva ett system med anonyma vittnen vid allvarliga brott. Men stämman sade ja till båda förslagen.

Nej till kommunala poliser

Charlotte Törnstrand, Stockholm, varnade för att anonyma vittnen kan vara en lockande lösning för att få människor att vittna.

– Men i grund och botten handlar det om att få en rättvis rättegång, sade hon.

En stridsfråga inom Moderaterna är om man ska ändra lagen för att öppna för kommunala ordningspoliser.

Tanken är att de poliserna ska ha en kortare utbildning än dagens poliser och att kommunledningarna ska få större möjligeter att direkt påverka invånarnas trygghet.

Förslaget avslogs dock, bland annat med argumenten att en konkurrerande poliskår kan störa den nationella polisens arbete och att kostnader för trygghet övervältras på kommunerna.

I stället beslutade stämman att arbeta för ökad regional och lokal förankring för den statliga polisen och för kommunala och statliga ordningsvakter som kan verka inom större områden och ta över fler sysslor från polisen.

Fredrik Reinfeldt i stor intervju - se den här

I aktualitetsprogrammet ”Direkt med Niklas Svensson” intervjuades tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Se intervjun från 14 oktober i spelaren ovan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.