Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: Utred om staten ska ta över ansvar för vården

M-ledaren och fyra andra skriver debattartikel i DN.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: JENS CHRISTIAN

”Vi vill nu se över hur svensk hälso- och sjukvård ska styras och fungera. Inför höstens partistämma föreslår vi bland annat att det utreds om staten ska ta över delar av ansvaret för hälso- och sjukvården för att få ökad jämlik vård”, skriver Moderaterna med partiledaren Ulf Kristersson i spetsen.

Det är fem tunga moderater som skriver på söndagens DN debatt: Ulf Kristersson, partiledare, Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson, Irene Svenonius, finansregionråd Stockholm, Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande Västra Götaland och Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande Skåne.

I artikeln föreslår de ett program på tio punkter över hur svensk hälso- och sjukvård ska styras och fungera och om staten behöver ta ett större ansvar.

”Utred huvudmannaskapet”

Bland annat vill Moderaterna att huvudmannaskapet för hela den kommunala och regionala hälso- och sjukvården ska utredas. Man vill även öka vårdens tillgänglighet, vilket betyder att ingen ska behöva köa för att få vård.

Till det siktar man på en höjd effektivitet och produktiviteten inom svensk hälso- och sjukvård – utan att tumma på kvaliteten.

Dessutom ska nationella strategier tas fram – utifrån samma modell som den nationella cancerstrategin – för hjärt-kärlsjukvården och diabetesvården.

”Använd varje skattekrona effektivt”

Debattartikeln i DN avslutas med:

”Konjunkturen förväntas vända ned snart, och då kommer det att krävas tydliga prioriteringar. Därför bör även hälso- och sjukvårdens långsiktiga finansiering ingå i det breda utvecklingsarbetet och organiseras på ett sätt som säkerställer att varje skattekrona används effektivt. För Moderaterna är det avgörande att människor får rätt vård i rätt tid.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.