Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: Utred dem som åker till sitt hemland på semester

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill se hårdare tag mot fusk med uppehållstillstånd.
Foto: OLLE SPORRONG

Regeringen slår till mot fusk med uppehållstillstånd – och ger Migrationsverket direktiv om att felaktigt beviljade tillstånd ska dras tillbaka.

Det gäller särskilt personer som åker på semester till sitt hemland trots att de har fått skydd i Sverige på grund av en hotbild i det landet.

– Det handlar om att identifiera allt fusk, det är ett arbete som varit extremt eftersatt under tidigare regeringar, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard. 

Regeringen skärper politiken mot fusk med uppehållstillstånd. Felaktiga uppgifter ska leda till att uppehållstillståndet dras tillbaka, särskilt när människor semestrar i sina hemländer trots att de sagt att de flytt på grund av hot där. 

Det säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som har gett Migrationsverket i uppdrag att utreda frågan – med målet att återkalla uppehållstillstånd som är baserade på osanna uppgifter.

”Finns omfattande fusk”

– Uppdraget är bredare än hemresor, det handlar om att identifiera alla typer av fusk. Det verkar som att det finns ett omfattande fusk med studerande som inte kommer hit för att studera utan för att göra andra saker, säger hon och fortsätter:

– Men det mest iögonenfallande är om svenska folket prioriterar resurser för att ge folk skydd när det sedan visar sig att de inte alls har skyddsbehov. Det tror jag många är upprörda över.

Hon säger att det finns människor som åker tillbaka på semester till sitt hemland relativt kort tid efter det att de beviljats skydd just för att de uppgett att de utsätts för hot i detta land.

– I sådana fall talar mycket för att man inte gett korrekta uppgifter. Då måste det inledas en utredning, ett arbete som har varit extremt eftersatt under tidigare regeringar, säger Maria Malmer Stenergard.

Klart i juni

Hon säger att Migrationsverket kommit fram till samma slutsats i en internrevision – samt att hon inte kan uppskatta omfattningen av fusket förrän Migrationsverket redovisar resultatet av sin utredning i juni. Myndigheten fick uppdraget i december.

Samtidigt går Maria Malmer Stenergard ut på Twitter på måndagen med budskapet ”Felaktigt beviljade uppehållstillstånd ska dras tillbaka”:

https://twitter.com/moderaterna/status/1642912558528045056

Hon säger att alla partier i regeringsunderlaget är eniga i den här frågan. På frågan om hon väntar sig politisk debatt om detta svarar hon:

– Det är en debatt jag välkomnar. Fusk ska stävjas. Jag drev frågan redan när jag var Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Maria Malmer Stenergard (M) kritik mot tidigare C-ledaren i SVT:s "30 minuter"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.