Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dousas krav på M: Hoppa av – om MP får inflytande

Ministrarna kommenterar diskussionen om migrationen.
Benjamin Dousa kräver att Moderaterna ska lämna migrationskommittén om S gör upp med MP.
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven avvisar konsekvent volymmål.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Stefan Löfven avvisar konsekvent volymmål.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Stefan Löfven vägrar konsekvent att gå med på volymmål för hur många som får komma till Sverige.

Nu kräver Benjamin Dousa (M), att Moderaterna lämnar migrationskommittén om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet.

– Migrationspolitiken är för viktig för att lämnas åt Miljöpartiet, säger han.

Förhandlingarna i migrationskommittén är glödheta. 

Moderaterna driver bland annat på för volymmål och begränsad försörjning till anhöriginvandrare. Partiledaren Ulf Kristersson har öppet krävt att Socialdemokraterna ska köra över regeringspartnern Miljöpartiet – som i sin tur hotar med regeringskris om Stefan Löfven går oppositionen till mötes.

I en intervju med Sydsvenskan på fredagen betonar statsministern att man inte tänker slå fast årliga volymmål för hur många som får söka asyl i Sverige.

– Sverige behöver en långsiktig migrationspolitik. Den ska vara ansvarsfull. Den ska vara rättssäker. Den ska vara human, säger Löfven bland annat i intervjun.

Statsministern framhåller att han i stället vill se ett rörligt mål som innebär 2-3 procent av EU:s samlade flyktingmottagande per år.

Oro i M: ”Extremt parti”

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet,  anser att risken nu ökar för att det inte blir någon blocköverskridande överenskommelse om migrationen.

– Det som jag är mest oroad för är att fyraprocentspartiet Miljöpartiet, som på många sätt är ett extremt parti i invandringsfrågor, i slutet av dagen ska få bestämma riktningen för hela Sveriges migrationspolitik.

Om Socialdemokraterna väljer att förhandla med regeringspartnern kräver Dousa krafttag från Moderaternas partiledning.

– Om det blir aktuellt är det helt avgörande att Moderaterna hoppar av migrationskommittén. Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik.

”Finns ingen gräns för hur mycket vi kan spendera”

Benjamin Dousa berättar att han själv hade önskat att Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle göra upp om en stram migrationspolitik för de kommande 20 åren i Sverige.

– Vi håller hårt i skattepengarna när det kommer till andra viktiga politikområden, som exempelvis sjukvården. Men just när det kommer till migration finns det ingen gräns för hur mycket vi kan spendera, säger Dousa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.