Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-toppens kritik efter miljon- avtalet till stadsdirektören

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) Foto: Peter Knutson / Pressbild

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är mycket upprörd över den förra stadsdirektören Ingela Lindhs guldkantade avtal.

Förutom fallskärmen på 4,3 miljoner kronor gav det förra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) stadsdirektör Ingela Lindh 180 500 kronor per månad i ett år – för att bara stå till förfogande till Stockholms stad. 

Notan skickar Wanngård till skattebetalarna.

– Hon vill mörka att ett redan lukrativt avgångsvederlag blir än mer generöst. Det vilar ett tungt ansvar på Wanngård att motivera detta för skattebetalarna, säger finansborgarrådet.

Expressen kunde i går avslöja att det före detta finansborgarrådet, nu oppositionsborgarråd i Stockholms stad, Karin Wanngård gav av stadsdirektören Ingela Lindh ett extra anställningsår med en årslön på 2,1 miljoner kronor.

Karin Wanngård (s), före detta finansborgarråd, gav stadsdirektör Ingela Lindh ett avtal värt 6,4 miljoner kronor. Foto: GÖRAN JOHANSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / 410 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Avtalet tecknades några veckor efter att Wanngård förlorat valet i Stockholm. Enligt avtalet skulle Lindh bara behöva stå till förfogande till staden.

För detta skulle Lindh få behålla sin lön på 180 500 kronor per månad under ett år och därefter få sin fallskärm värd 4,3 miljoner kronor. Totalt drygt 6,4 miljoner kronor.

Anledningen till att Ingela Lindh fick ett ytterligare extra anställningsår är enligt Karin Wanngård att situationen efter valet var kaotisk och att hon ansåg att den nya majoriteten skulle kunna dra nytta av Ingela Lindhs kompetens.

Den förre stadsdirektören Ingela Lindh träffade en gynnsam överenskommelse med Karin Wanngård (s) Foto: STOCKHOLMSHEM

Efterhandskonstruktion

Det gör det nuvarande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr mycket upprörd:

– Det känns som en uppenbar efterhandskonstruktion. Wanngård försöker få det att se ut som en anställning under ett år när hon på eget bevåg utan att informera mig som tillträdande finansborgarråd – det visste hon i det läget – ger henne ett extra avgångsvederlag när vi i grunden redan har höga avgångsvederlag för våra tjänstemän.

Varför tror du hon inte informerat er?

– Man vill ju mörka att ett redan lukrativt avtal blir än mer generöst, det är min tes.

Vad beror det på?

– Det får Karin Wanngård berätta varför hon gjort, men att det skulle vara någon form av förlängd anställning det är för mig en obegriplig version eftersom inget erbjudande kom om Lindhs tjänster efteråt, inte ens nu. Vi hade ju en avtackning där vi tackade Ingela Lindh för hennes tjänster och det hade ju varit klädsamt om Karin Wanngård hade informerat oss, säger König Jerlmyr.

Hon fortsätter:

– Det är efter medias uppgifter som det först nu blivit offentligt. Det vilar ett tungt ansvar på Karin Wanngård att förklara varför hon gjort detta utan att informera oss om det extra anställningsåret. Hon försöker lägga den här frågan på oss, men det är hon som måste svara på varför hon förlängde ett redan generöst avgångsvederlag med ytterligare ett år till någon som står henne väldigt nära. Det är väldigt oetiskt att göra det, speciellt under den veckan man vet att man är på väg att förlora makten, säger finansborgarrådet.

Men behöver ni inte Lindhs kompetens?

– Vi har en av de bästa personerna i Sverige som stadsdirektör som vi nu har anställt.

Nytt politiskt uppdrag

Anna König Jerlmyr poängterar också att den förre stadsdirektören Ingela Lindh är föreslagen av Socialdemokraterna att bli styrelseledamot i energibolaget Stockholm Exergi som till del ägs av Stockholms kommun.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är mycket upprörd över den förra stadsdirektören Ingela Lindhs guldkantade avtal. Foto: Peter Knutson / Pressbild

– Det kan ju också tyckas märkligt i ett läge där socialdemokraterna är kritiska till Sverigedemokraternas agerande i Stadshuset att kombinera anställning och förtroenderoll, säger König Jerlmyr.

I en intervju med Expressen på torsdagen sa Wanngård bland annat att det rådde kaos efter valet och att hon ansåg det nödvändigt att behålla Ingela Lindh.

– Det är ju fortfarande kaotiskt och de vaskade tillslut fram en stadsdirektör, väldig sent. Jag utgår att de kommer att använda Ingelas kompetens framöver.