Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han sågar egna partiet: ”Populism av värsta sort”

Så tycker bilisterna om bensinpriset.
Mikael Odenberg, tidigare försvarsministern, riktar skarp kritik mot Moderaterna. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT

Den tidigare M-försvarsministern Mikael Odenberg, som så sent som under hösten 2017 sade att han ville ersätta Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna, riktar nu stark kritik mot det egna partiet. 

Detta med anledning av förslaget på bland annat sänkt bensinskatt. 

Det här är populism av värsta sort. Och så vinner inget parti långsiktigt förtroende”, skriver han i ett inlägg på Facebook. 

– Hur Mikael Odenberg tänker får ju han redogöra för, men vi tänker att vi ska hålla ihop Sverige, säger Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (M) som svar.  

Den tidigare M-försvarsministern Mikael Odenberg, som också varit Moderaternas gruppledare i riksdagen samt partiets ekonomisk-politiska talesperson, går i ett inlägg på Facebook hårt ut mot det egna partiet.  

Först vad gäller utspelet om söndagsöppet på Systembolaget, som han menar att knappt några svenskar ”utöver en trängre krets av fullfjädrade alkoholister” brukar vara svårartat bekymrade över.

Rent genant blir det när MUF-ordföranden Benjamin Dousa beskriver det hela som en fantastisk 'frihetsreform'. Dousa borde i stället - som alla vi andra - ha sin mys-taco-middag på fredagar”, skriver han. 

Mikael Odenberg var bland annat riksdagsledamot för Moderaterna mellan 1991 och 2007. Foto: SVEN LINDWALL

”Det är så man baxnar” 

Därefter går Odenberg, som också mellan 2008 och 2017 var generaldirektör och chef för Svenska Kraftnät, åt partiets vilja att sänka bensinskatten och i stället bygga kärnkraft. Något som partiets skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (M) debatterade mot Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) i SVT:s ”Aktuellt” under torsdagskvällen. 

Och nu kom beskedet att M vill sänka bensinskatten med 1 krona. I kvällens Aktuellt hävdar Niklas Wykman därtill att man i stället ska bygga kärnkraft. Det är så man baxnar”, skriver Odenberg och fortsätter: 

Det här är populism av värsta sort. Och så vinner inget parti långsiktigt förtroende. För övrigt trodde jag att det var skatten på arbete och inte på bensin som vi borde sänka”. 

https://www.facebook.com/mikael.odenberg/posts/10157922299963706

Niklas Wykman har läst Facebook-inlägget och säger till Expressen: 

– Det är verkligen inte populism att sänka skatten för hundratusentals hårt arbetande människor. Det är en svårbegriplig synpunkt. 

Vad tänker du om att en partikamrat går så hårt åt? 

– Moderaterna är ett parti som vill ha lägre skatter och här handlar det om en skattesänkning som är efterfrågad och som förenklar livet för hundratusentals människor, särskilt på landsbygden. Hur Mikael Odenberg tänker får ju han redogöra för, men vi tänker att vi ska hålla ihop Sverige. 

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA

I en av kommentarerna får han frågan om vad det är som är populistiskt med uttalandet, varpå han svarar: 

Det första därför att det vädjar till våra omedelbara bilförarkänslor, trots att andra skatter är mycket mer angelägna att sänka”. 

Så sent som hösten 2017 gick Mikael Odenberg ut och sade att han ville efterträda Anna Kinberg Batra som partiledare, vilket han inte fick stöd för. 

Expressen har sökt Mikael Odenberg.

Ulf Kristersson om gängvåldet.