Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen om kritiken: ”Anonyma påhopp”

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) riktar kritik mot Folkhälsomyndigheten.

Efter larm om arbetsmiljön under Anna König Jerlmyrs (M) ledning startades en extern utredning, enligt Dagens industri.

Stockholms finansborgarråd försvarar sig nu mot kritiken i Kvartals ”Fredagsintervjun”.

– Det kan vara provocerande ibland med kvinnor som kliver fram, säger hon.

”Det råder kaos i stadshuset i Stockholm”, inleddes en artikel i Dagens industri den 8 april, som beskrev hård intern kritik mot finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Kritiken bestod delvis i att Moderaterna hamnat i skuggan av Miljöpartiet under stadens nya grönblå samarbete, och delvis i vad några anonyma uppgiftslämnare pekar ut som ett bristande ledarskap. Dessutom hade Moderaternas Stockholmsförbund kallat in ett externt bolag för att utreda arbetsmiljön.

Personalomsättningen har varit hög. Bland annat har tre personer haft nyckelrollen som kanslichef, med ansvar för personalen, inom loppet av ett år. Enligt Kvartals ”Fredagsintervjun” har minst åtta personer slutat under endast ett års tid. 

I intervjun tillbakavisar Anna König Jerlmyr uppgifterna om att personalomsättningen hänger ihop med en orolig arbetsmiljö.

– Jag förstår att det är en bild som kan målas upp. Men när jag pratar med kolleger i borgmästarnätverk och annat säger de att man inte slutar direkt efter ett val, utan ungefär ett år efter ett val, det är då många söker nya utmaningar, säger hon i ”Fredagsintervjun”.

– Jag känner inte igen mig i bilden att det varit mycket konflikter.

Finansborgarrådet: ”Anonyma påhopp”

Anna König Jerlmyr säger att att arbetet i Stadshuset är en ”bra språngbräda” och att de som valt att gå vidare har fått fina positioner inom näringslivet. Om kritiken mot ledarskapet säger hon:

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Det är väldigt svårt att bemöta den här typen av anonyma påhopp. Jag försöker just nu leda Stockholm ut ur en pandemi.

Stadsborgarrådets bild är att det rör sig om enskilda personalärenden, snarare än att det finns ett övergripande problem, och hänvisar till sekretess. 

– Det finns alltid kanske enskilda medarbetare som inte mår bra.

Den externa utredningen är, enligt Anna König Jerlmyr, något som Stadshuset gör rutinmässigt för att genomlysa och optimera organisationen.

– Det här är något som kansliledningen gör på eget initiativ, och det är något som görs kontinuerligt. Det görs hela tiden inom näringslivet. Det är inget märkligt. 

”Provocerande med kvinnor som kliver fram”

König Jerlmyr anser att hon har ett starkt stöd, och radar upp en rad beslut som stadsledningen har fattat under coronakrisen.

– Om man inte tycker att det har fungerat, då förstår jag inte riktigt kritiken. Jag tycker att vi har lagt väldigt mycket tid på att hantera en extremt svår situation, där vi har klivit fram och visat ledarskap. Men det är klart att det kan vara provocerande ibland med kvinnor som kliver fram.

Enligt König Jerlmyr ska man egentligen inte göra situationen ”till en könsfråga”, men hon säger:

– Jag kan konstatera att det är ofta så att kvinnliga ledare tenderar att bli mer kritiserade.


LÄS MER: M-ledaren: Slut på ”tramset” om SD 

LÄS MER: Jonas Sjöstedt: ”Regeringen pratar – men inget händer” 

LÄS MER: Anders W Jonsson: ”Liberaler är bekymrade över vart M är på väg” 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: ”Längesen någon fick politiken att stråla” 

Expressens politikredaktion gör podcasten Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

TV: König Jerlmyr (M): ”Värre än finanskrisen och IT-bubblan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.