Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppen: Hon måste förklara varför hon ljög

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas gruppledare Tobias Billström.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya ögonbryn höjs i frågan om regeringens transparens mot Coronakommissionen.

Enligt Svenska Dagbladet visar mejl att finansdepartementet gjorde egna uträkningar över smittspridningen – men att Magdalena Andersson förnekar dess existens.

– Nu måste statsminister Magdalena Andersson förklara varför hon har ljugit för Coronakommissionen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SvD.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström anklagar statsminister Magdalena Andersson för att ljuga.

Händelsen kokar ned till en fråga om uträkningar som SvD genom att ta del av mejlkorrespondens belagt att finansdepartementet, under Magdalena Anderssons tid som finansminister, utfört under våren 2020.

Beräkningarna, som enligt SvD innehållit prognoser och scenarier över smittspridningen, ska ha tagits fram av tjänstemän efter input från externa experter och har efterfrågats som underlag för Coronakommissionens granskning av regeringens pandemihantering.

Men Andersson har blankt nekat till uträkningarnas existens.

– Finansdepartementet tog inte fram några särskilda prognoser/scenarier med anledning av diskussionerna med de externa experterna i epidemiologi/virologi, sa Magdalena Andersson, i ett skriftligt svar till Coronakommissionen, enligt SvD.

Moderaterna rasar

De nya uppgifterna om regeringens motvillighet att lämna över de dokument som kommissionen efterfrågar får åter topplocket att gå hos Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

– Nu måste statsminister Magdalena Andersson förklara varför hon har ljugit för Coronakommissionen, säger Billström till SvD och fortsätter:

– Magdalena Andersson och hennes kolleger kommer inte att kunna gömma sig. Vi kommer att se till att de frågas ut om varje enskild detalj när den här frågan hanteras av konstitutionsutskottet så att sanningen kommer i dagen om vad som egentligen har förevarit i den här frågan om modelleringar. Och i andra punkter där det finns oklarheter.

M-toppen har sedan tidigare anmält statsministern till konstitutionsutskottet, med anledning av Coronakommissionen. Han vill att även de nya uppgifterna ska granskas där.

SvD uppger att Andersson vid flertalet tillfällen avböjt möjligheten att kommentera uppgifterna.

M KU-anmäler Socialdemokraterna: ”Dags att lägga korten på bordet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.