Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppen framträdde på SD-scenen – före Åkesson

Här står Moderaternas kommunalråd Paul Andersson på SD-festivalens scen tillsammans med SD:s Louise Erixon.
Jimmie Åkesson talade på SD-scenen i Sölvesborg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SÖLVESBORG. Här gör Moderaternas kommunalråd Paul Andersson gemensam sak med SD-toppen Louise Erixon på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg – och hyllas med applåder och en stående ovation. 

– De är nog inte så glada i partiledningen, säger Paul Andersson till Expressen efter sitt framträdande på SD-scenen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson valde samtidigt att såga klimataktivisten Greta Thunberg i sitt tal. 

Uppskattningsvis 2 000 personer var på plats på Slottsudden i Sölvesborg när SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt tionde sommartal i hemkommunen. 

Han gick bland annat hårt åt klimataktivisten Greta Thunberg som just nu befinner sig på en segelbåt på Atlanten, på väg till USA. 

– Jag har all respekt för att man tar segelbåten till Amerika. Jag hade inte gjort det. Det är bara symboler som inte betyder någonting, sa han i talet. 

För Expressen utvecklade Jimmie Åkesson senare sin kritik: 

– Alla som tänker efter förstår att det är fullständigt orimligt att alla människor eller varor ska fraktas på segelbåt i stället för på flyg. Det skulle få enorma konsekvenser för världsekonomin. Man gör det symboliskt, men det är också i grunden skadligt att man propagerar för att man ska börja åka segelbåt i stället för att flyga. 

Jimmie Åkesson gick bland annat hårt åt klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Alla som tänker efter förstår att det är fullständigt orimligt att alla människor eller varor ska fraktas på segelbåt i stället för på flyg”, säger Jimmie Åkesson till Expressen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nya M-kommunalrådet dök upp på scen

Programmet på SD-scenen inleddes med att Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg och sambo med partiledaren, gick upp på scen och berättade om det kontroversiella samarbetet ”Samstyret” – med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet. 

I maj i år valde M-kommunalrådet i Sölvesborg, Emelie Pilthammar, att avgå efter en kontroversiell ”gruppsexbild” som publicerats på hennes Facebooksida. Sedan dess har Paul Andersson varit Moderaternas tyngsta företrädare i kommunen.

På lördagseftermiddagen dök han oväntat upp på scenen några minuter före SD-ledaren Jimmie Åkesson och fick en stående ovation och applåder av SD-sympatisörerna. Louise Erixon överräckte samtidigt en blombukett och tackade för samarbetet. 

– Det var lite nervöst, erkände Paul Andersson efteråt för Expressen. 

Paul Andersson (M), kretsordförande för moderaterna i Sölvesborg, på SD-scenen tillsammans med Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Det var lite nervöst”, erkände Paul Andersson efteråt för Expressen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det är Sverigedemokraternas festival, men samtidigt är det många sölvesborgare som tar chansen att komma hit och då ska de veta att det är flera partier som styr kommunen. 

Informerade du din partiledning innan du tackade ja till att delta under Sverigedemokraternas festival?

– Nej, jag har inte pratat med dem. Jag träffar inte dem. 

Är inte det märkligt att partiets toppnamn i kommunen inte har någon kontakt med sin partiledning?

– Jag kommer att träffa dem om fjorton dagar när jag ska på en konferens. 

Vilka signaler har du fått från partiledningen då?

– De är inte helt förtjusta i vårt styre här. 

Vad tycker du om det då?

– Jag tycker att man måste se på de lokala förhållandena. Det ser inte likadant ut i Sölvesborg som det gör i Stockholm. 

Många samlades för att lyssna på Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Många samlades för att lyssna på Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jimmie Åkesson: ”Det är kontroversiellt”

SD-ledaren Jimmie Åkesson konstaterade efteråt att det var bra att M-toppen i Sölvesborg deltar på SD-festivalen. 

– Jag tycker i grunden inte att det borde vara särskilt modigt, men i Sverige är det det, att man visar att man jobbar tillsammans med och kan förhandla med sverigedemokrater. Det är kontroversiellt. Det tycker jag är konstigt, men så är det. 

Är det viktigt för er att Moderaternas starke man stod på er scen?

– Ja, det kanske det är. Men det allra viktigaste är att man är med och styr tillsammans och arbetar tätt, och att det samarbetet fungerar väldigt bra. 

I sitt sommartal talade Jimmie Åkesson också om att vårdpersonalens förutsättningar måste stärkas – och han kritiserade KD-ledaren Ebba Busch Thor för att hon inte valt sida i migrationspolitiken. 

Expressen har sökt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, men hittills utan resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.