Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-toppen festade i anti-Palmetröja

Maria Stockhaus tillsammans med riksdagsledamöterna Johan Hultberg, Maria Malmer Stenergard och Cicilia Widegren vid Moderaternas riksdagsgrupps sommarfest på tisdagen. Foto: Skrämdump
Maria Stockhaus är riksdagsledamot och sitter i utbildningsutskottet. Foto: SVEN LINDWALL

Under Moderaternas sommarfest fångades riksdagsledamoten Maria Stockhaus på bild i en tröja med en nidbild av den tidigare statsministern Olof Palme (S).

Bilden användes ofta i kampanjer mot Palme, innan han mördades, skriver DN. 

Det var i tisdags som krogen Josefina i Stockholm fylldes av Moderaternas riksdagsgrupp för en sommarfest med 80-tals tema.

Riksdagsledamoten Maria Stockhaus, som sitter i utbildningsutskottet, valde dock en okonventionell utstyrsel.  Hon kom till festen iklädd en tröja med en nidbild av den mördade statsministern Olof Palme (S), rapporterat DN.

Bilden förekom ofta i kampanjen mot statsministern under 80-talet. 1986 blev Olof Palme mördad.

Maria Stockhaus: ”Det var jättedumt”

Expressen har försökt nå Maria Stockhaus utan framgång. För DN uppger riksdagsledamoten att tröjan var ett dumt val.

– Jag borde ha tänkt längre, det var jättedumt av mig, säger Maria Stockhaus till DN.

Maria Stockhaus valde tröjan eftersom den var en kampanjtröja 1985, när hon var aktiv i Moderaternas ungdomsförbund Muf. Att den kan kopplas till ett hatiskt budskap mot Olof Palme var inget hon hade tänkt på.

– Jag tycker inte att hat hör hemma i politiken. Jag tänkte inte längre än att det var en kampanjtröja från 1985 och att det kunde vara kul eftersom det var 80-talstema. Jag borde ha tänkt längre, det var jättedumt av mig att ha på mig den där tröjan, säger Maria Stockhaus till DN.

Moderaterna tar avstånd från tröjan

Moderaternas ledning har valt att ta avstånd från valet av anti-Palmetröjan, skriver DN.

– Den har ingen plats i det samhällspolitiska klimat som vi vill se, kommenterar gruppledaren Tobias Billström i en skriftlig kommentar till tidningen.