M-toppen: ”Ett land där barn hamnar i kulregnet”

Johan Forssell (M) och Morgan Johansson (S) i debatt om gängkriminalitet
M-toppen Johan Forssell i SVT:s ”Aktuellt”.
Foto: SVT
Morgan Johansson under debatten.
Foto: SVT

Efter upprepade gängmord och skottskadade småbarn – nu möter justitieminister Morgan Johansson (S) Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i SVT:s Aktuellt

– Fritidsgårdar kan ha sina poänger, men tungt kriminella personer ska bara i fängelse, säger Johan Forssell. 

– Så fort Moderaterna får styra skär ni ner på sociala insatser, ni skär ner i de utsatta områdena, säger Morgan Johansson. 

Lördagens skottdåd i Flemingsbergsområdet Visättra, av allt att döma en gänguppgörelse, då två små barn skottskadades är det senaste i raden av skjutningarna som drabbat Sverige under de senaste veckorna. 

Under juni och juli har 45 skottlossningar ägt rum, enligt Aktuellts kartläggning. 

Efter att utvecklingen inte tycks avta trots kriminella nätverk som splittras och gängledare som dömts till stränga straff har ökat trycket på regeringen att på bukt med brottsligheten. 

– Vi befinner oss i en exceptionell situation. Vi har haft flera hundra gangstermord de senaste åren, vi hade en skjutning av en polisman för bara några veckor sedan nu har vi barn som hamnade i kulregnet. Då måste vi inse en sak: Att det finns inget som är så brottsförebyggande just nu som att se till att de här gängkriminella ska lagföras och de ska dömas till betydligt längre fängelsestraff än i dag, säger Johan Forssell. 

Morgan Johansson säger att regeringen har expanderat rättsväsendet, skärpt straffen och sett till att fler döms för brott. 

Morgan Johansson: M skär ner i de utsatta områdena

Men menar att det även behövs förebyggande sociala insatser från kommunerna. 

– Vi har en sjuårig expansion av rättsväsendet vi har aldrig haft så mycket resurser. Då måste kommunerna svara upp också, säger Morgan Johansson. 

Under förra året beslagtogs 1 300 skjutvapen och 400 gängkriminella har nu frihetsberövats på grund av att krypterade kommunikationskanaler som ”Encrochat” har infiltrerats av polisen, rapporterar Aktuellt.   

Trots det fortsätter skjutningarna. 

Morgan Johansson: M skär ner i de utsatta områdena

– Ingenting Morgan Johansson, trots att du nu är inne på ditt åttonde år som justitieminister, har ju bitit på det här. Du måste väl se att situationen just nu är värre än den någonsin har varit? säger Johan Forssell till Morgan Johansson. 

– Så fort Moderaterna får styra skär ni ner på sociala insatser, ni skär ner i de utsatta områdena. Och det visade, du inte minst, senast du fick möjligheten att göra en budget 2018, säger Morgan Johansson. 

Johan Forssell menar att den bästa förebyggande insatsen är att döma gängledarna till stränga fängelsestraff så att de inte kan rekrytera barn och ungdomar till de kriminella nätverken. 

– Vi kan inte se till att de här fritidsgårdarna blir en rekryteringsplats för de kriminella, säger han. 

Johan Forsell: Åk på studiebesök till Danmark

Han uppmanar Morgan Johansson att åka på studiebesök till Danmark. 

– Den danska regeringen har lyckats med det som den svenska regeringen har misslyckats med under alla de här åren: Att sätta hårt mot hårt mot de kriminella, säger Johan Forssell och föreslår bland annat dubblerade straff och anonyma vittnen. 

Morgan Johansson lyfter fram att han om några veckor kommer ta emot en utredning från Svea hovrätts president Andreas Perklev. 

– Där vi bad honom att titta på den danska lagstiftningen. Bland annat för att kunna möjliggöra ökade häktningsmöjligheter för de mest kriminella. Men också att kunna titta på straffen för dem som rekryterar unga in i kriminaliteten, säger Morgan Johansson. 

Tisdagens största nyheter i Expressen TV

Nyhetsuppdatering med Lisah Silfwer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.