Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-toppen Arkelsten drabbad av ms

Foto: Cornelia Nordström
Foto: Lisa Mattisson Exp

Toppmoderaten Sofia Arkelsten, 37, har drabbats av den kroniska sjukdomen ms.

Riksdagsledamoten ingår nu i en testgrupp som behandlas med en ny metod.

Exklusivt för Expressen väljer Moderaternas förra partisekreterare att öppet berätta om den svåra sjukdomen:

– Först blev jag naturligtvis ledsen, men det var också väldigt befriande att få veta vad som är fel och kunna starta behandling. Utan att låta för hurtig så är det bara att bryta ihop och komma igen.

Fakta/ms

• Multipel skleros, ms, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har ms uppstår inflammationer som leder till skador på nervtrådarna och deras hölje (myelinet) och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

• Det finns olika former av ms. Oftast går sjukdomen i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Med åren kan man bli sämre också mellan skoven och detta talar för att man gått över i den progressiva fasen. Vilka besvär man får och hur länge de varar varierar mycket från person till person.

• Sjukdomen är mer än dubbelt så vanligt hos kvinnor, och de flesta som får MS är i åldern 20 till 45 år. Fler än 100 gener har identifierats som ökar risken för ms och flera livsstilsfaktorer och miljöfaktorer som rökning, låga D vitaminnivåer (brist på solljus) och övervikt ökar risken för ms. Hur dessa riskfaktorer leder till ms vet man ännu inte. 

Källa: Professor Jan Lycke, 1177 Vårdguiden

Sofia Arkelsten

• Född 6 december 1976.

• Gift med IT-konsulten Olof Torvestig. De har en tvåårig dotter tillsammans.

• Riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006.

• Hon var 2006-2010 partiets miljöpolitiska talesperson. Därefter utsågs hon till partisekreterare efter Per Schlingmann. 2012 utsågs hon till ordförande i utrikesutskottet.

• Efter valet nu i höst lämnade hon ordförandeposten, men sitter kvar som ledamot i utrikesutskottet.

Expressen möter riksdagsledamoten Sofia Arkelsten på ett kafé nära riksdagshuset i Gamla stan i Stockholm. Hon vill undvika att det spekuleras kring hennes sjukdom och har därför bestämt sig för att vara öppen med vad hon nu går igenom.

– Alla kan ju se att jag haltar, säger hon.

Hon har ägnat veckan åt att informera sina närmaste och på torsdagskvällen publicerade hon ett kort inlägg på sin Facebooksida.

”Vänner! Vill meddela att anledningen till att jag inte går så bra är en inflammation i halsryggmärgen. Det är en form av ms, en kronisk sjukdom, som jag nu får behandling för. Prognosen är god. Min förmåga att fullgöra uppdragen berörs inte av detta - men motoriskt påverkas jag, särskilt mitt ena knä är instabilt. Det betyder att jag behöver en pall i långa debatter och en cykel i Almedalen.”

 

Sofia Arkelsten var partisekreterare för Moderaterna under åren 2010-2012 och har sedan dess varit ordförande i utrikesutskottet i riksdagen. Hon är gift sedan tre år tillbaka och har en tvåårig dotter.

Trots beskedet om den allvarliga sjukdomen är Sofia Arkelsten glad, skrattar och skämtar när Expressen möter henne.

– Det är naturligtvis ett tråkigt besked. Samtidigt kändes det befriande att veta vad det är. Och nu vet jag hur sjukdomen beter sig och att enbart motoriken påverkas och att prognosen är god.

Vad kan du berätta om den behandling du nu genomgår?

– Det är en behandling som är ny och fortfarande testas. Den påverkar en del av immunsystemet, och hämmar de vita blodkropparna. Nu kommer jag delta i testgruppen. Men det viktiga är att det verkar funka!

Varför väljer du att nu öppet berätta att du drabbats av ms?

– Dels för att det är tydligt att jag haltar och det syns att något är fel, i måndags träffade jag läkaren och för mig är det viktigt att kunna vara öppen med detta. Dels för att många vet väldigt lite om sjukdomen trots att den inte är ovanlig, så det kanske kan hjälpa någon annan också.

Hur har beskedet om den här sjukdomen påverkat dig?

– Först blev jag naturligtvis ledsen, men det var också väldigt befriande att få veta vad som är fel och kunna starta behandling. Utan att låta för hurtig så är det bara att bryta ihop och komma igen.

Hur har sjukdomen hittills påverkat dig fysiskt?

– Det är mest det som kallas motoriska som påverkas. Det är svårt att stå länge och gå långt. Och särskilt mitt ena knä är instabilt, men det är bättre. I övrigt mår jag väldigt bra.

Hur hoppas du att din omgivning - partikamrater och väljare - ska reagera på det här beskedet?

– Det är svårt att säga. Det återstår att se. Men jag tror det är bra att vara öppen.

Hur ser du på din egen framtid som riksdagsledamot?

– Min förmåga att jobba påverkas ju inte så jag kommer fortsätta med det!

Sofia Arkelsten konstaterar att mycket har hänt i riksdagen sedan valet för drygt en månad sedan.

– Men nu har vi hittat våra arbetsformer, våra rum och börjat jobba. Från fullt tempo i valrörelsen blev tiden för regeringsbildningen en politisk öken - men vi satsar på att vara pigga som opposition och det finns stora möjligheter i riksdagen med denna svaga S-MP-regering och det parlamentariska läget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!