Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-topp vägrade gå – nu är striden löst

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö.
Foto: Ekerö kommun / Pressbild

Kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, Adam Reuterskiöld, har vägrat att avgå trots att han redan i fjol meddelade att han ville lämna Ekerö för riksdagen, rapporterar Dagens opinion på fredagen.

Men enligt partiet är saken nu utagerad.

– De är helt överens och allt har skett enligt de ordningar vi har i Moderaterna, säger Kjell Jansson, Moderaternas länsförbunds ordförande, till Expressen.

Tidigare har Moderaterna i Lidingö kantats av interna strider.

”Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade.”

Så gick det att läsa i Mitti Mälarö förra sommaren, där det framgick att Reuterskiöld inte längre skulle stå till förfogande utan i stället satsade på riksdagen.

Men trots att det är val i höst har Reuterskiöld suttit kvar och ”vägrar att avgå”, som Dagens opinion rapporterade tidigare på fredagen. Därmed har efterföljaren Johan Elfver, i dag kommunens press- och näringlivschef och förstanamn på valsedeln, inte kunnat tillträda. 

När Expressen når Kjell Jansson, Moderaternas länsförbunds ordförande, på fredagseftermiddagen säger han att schismen har lösts.

– Ekerö är helt överens och de kommer den 26 april att välja Johan Elfver till kommunstyrelsens ordförande och Adam Reuterskiöld lämnar samtidigt. De växlar alltså den 26 april. De är helt överens och allt har skett enligt de ordningar vi har i Moderaterna. Det enda man har pratat om är just vilken tidpunkt. Det är utagerat allting.

Men Adam Reuterskiöld har suttit kvar länge?

– Han har egentligen mandat att sitta till efter valet. Men vi har infört traditionen att vi växlar lite innan för att en ny tillträdare ska ha chans att bygga sitt lag inför valet.

Hinner han det nu då?

– Det hinner han absolut. Det är full enighet.

M: Inga ”hard feelings”

Men det finns väl en kutym i att lämna i god tid?

– Det finns de som lämnar efter valet med fast de är överens. Då har man gjort på ett annat sätt där de går parallellt och jobbar ihop. Det är lite olika modeller.

Inga ”hard feelings”?

– Nej, tvärtom.

Som Expressen tidigare rapporterat har en hätsk strid rasat inom Moderaterna i Lidingö den senaste tiden. Konflikten kan sammanfattas som en falangkamp och en strid om om posten som kommunstyrelsens ordförande, mellan å ena sidan kommunalrådet Daniel Källenfors och å andra sidan utmanaren Filip Svanberg som anklagats för att splittra partiet.

– Såren måste läka. Jag hoppas att det ska gå bra och att man kan börja jobba tillsammans för att vinna valet . Det är vår uppgift att vinna val och speciellt Lidingö är en viktig kommun för Moderaterna, konstaterar Kjell Jansson.

Expressen har sökt Adam Reuterskiöld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.