Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna tillsätter en integrationskommission

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna tillsätter en integrationskommission med politiker och experter.

På ett år ska den ta fram praktiskt genomförbara reformer.

Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson på DN Debatt.

Den dåliga integrationen är en central förklaring till flera av Sveriges allvarligaste samhällsproblem, skriver Ulf Kristersson i debattartikeln och radar upp några av dem:

Bristande skolresultat

Hedersförtryck

Ökad belastning på välfärden

Gängkriminalitet 

 Ulf Kristersson beskriver läget som en integrationskris och skriver:

”Det krävs nu ett helhetsgrepp, inte nya projekt och tomtebloss. Inga långrandiga utredningar som analyserar orsaker, utan en konkret handlingsplan för allt som måste förändras nu.”

Den integrationskommission som Moderaterna nu tillsätter har som utgångspunkt att invandrare ska komma in i det svenska samhället. Det ställs i motsats till det förhållningssätt som enligt Kristersson tidigare varit förhärskande, där invandrare och infödda ska integreras i ett nytt multikulturellt samhälle. 

Ska föreslå konkreta reformer

En annan utgångspunkt är att integrationspolitiken måste kopplas till invandringspolitiken. ”Invandringen till Sverige har i flera decennier varit för stor i förhållande till vårt lands förmåga att integrera människor från helt olika länder”, konstaterar Ulf Kristersson.

Kommissionen ska efter ett år föreslå konkreta och genomförbara reformer som riksdag och regering kan fatta beslut om.

Kommissionen kommer att bestå av både politiker och experter. Ulf Kristersson nämner särskilt Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia som mellan 2004 och 2006 var dåvarande Folkpartiets talesperson i integrationsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.